„Spórolj a gázzal! Fingjál befőttesüvegbe!” – írta Jeszenszky Zsolt

„Sötét parkok, hideg munkahelyek, fosztogatás – erre készül Nyugat-Európa télen” – számolt be az Origo a Németországban bevezetett takarékossági intézkedésekről. A Pesti Srácok „kórnak” nevezte a Nyugat-Európában egyre több helyen, a lakosság körében bevezetett energiatakarékossági intézkedéseket. A közmédiában pedig „Jobb ha készítik a télikabátot a németek” címmel jelent meg hír arról, hogy az országban télen csak 19 fokig lehet fűteni a közintézményeket.

A jobboldali véleményvezér Jeszenszky Zsolt is megtalálta a módját, hogy viccelődjön a spóroláson: „Spórolj a gázzal! Fingjál befőttesüvegbe!” – írta, a posztban a szöveg mögött pedig az Európai Bizottság vezetői láthatóak. A Századvég politológusa, Kiszelly Zoltán nyugati elszegényedésről beszélt másfél hónapja, mikor Budapest energiatakarékossági terveit kommentálta: „Ez még nem az emberek pénztárcáját érintené, hanem az általános közérzetüket. Nyáron izzadnánk, télen fagyoskodnánk.”

A súlyos energiaválság miatt a kormány nyár közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet. Bár a spórolás és az energiatakarékosság szót nem mondta ki a miniszterelnök, egy pénteki reggeli, Kossuth rádiós interjújában már utalt rá: „Aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a piaci árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek.”https://telex.hu/belfold/2022/09/08/kormany-kommunikacio-energiavalsag-takarekoskodas-politikusok-iskolak