Négy év múlva minden szív-bajt kezelnek Miskolcon

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház területén jövőre kezdődhet meg a magyar egészségügy közeljövőbeli egyik legnagyobb beruházása, a regionális komplex szív- és érrendszeri centrum megépítése. Az erről szóló sajtótájékoztatón – amelyen részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, Puskás Péter, a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezető, a komplexum tervezője, valamint a házigazda megyei kórház részéről dr. Révész János főigazgató, dr. Mátyás Lajos sebészeti jellegű osztályok felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes és dr. Nagy Gergely György,  a kardiovaszkuláris centrum vezető főorvosa – elhangzott, hogy a közel fél évtizede indult „ötletbörze” mára jutott el oda, hogy a tervezett komplexum hatszintes épülete érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A tervek szerint újabb jó négy év, és már a betegeket is fogadhatja a legkorszerűbb berendezésekkel, a legképzettebb szakembergárdával rendelkező regionális kardiovaszkuláris centrum.

 

A centrum építési, kivitelezési munkálatainak prognosztizált költségvetése – a 2022-2023. évre tervezett árszinten – bruttó mintegy 30 milliárd forint. További 7-8 milliárd forint „egyéb” költséget jelentenek a gépek, berendezések és műszerek, valamint az informatikai eszközök és szakmai képzések költségei.

Mindenre (is) gondoltak

Dr. Révész János, a kórház főigazgatója felidézte, hogy az éveken át tartó széleskörű szakmai, egészséggazdasági és szakmapolitikai egyeztetéseket követően alakult ki a megyei kórházban a komplex szívérrendszeri fejlesztés terve, amely a szívvel és az érrendszerrel kapcsolatos valamennyi betegség, betegségcsoport kezelését magába foglalja. „A projekt társadalmi és más kihatásai alkalmassá teszik egy egész országrész egészségügyi ellátásának fejlesztésére, hogy az megfeleljen a társadalom és a kor elvárásainak” – mondta. Hozzátette: A miskolci kardiovaszkuláris centrum építéséről kormányhatározat is született, amely tartalmazza a szükséges anyagi forrásokat is.