Rajtol a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, mutatjuk, mi vár a mozirajongókra

 

– A filmművészet jelenleg legmarkánsabb alkotásai érkeznek Miskolcra – mondta Bíró Tibor, az immár 18. alkalommal megrendezett miskolci fesztivál igazgatója. Olyan gyöngyszemekről van szó, emelte ki, amelyek nagy része idén volt látható Berlinben, Cannes-ban, a Karlovy Vary-ban megrendezett filmfesztiválokon, vagy épp egyenesen Velencéből, az ott jelenleg is folyó fesztiválról érkezik. Műfajok szempontjából is sokszínűség jellemzi az alkotásokat, vígjáték, természetfilm, dokumentumfilm egyaránt megtalálható közöttük.

Kísérő programok

– Hat magyar film látható a fesztivál programjában, mindegyik premier, azaz itt, Miskolcon találkozhat először velük a közönség – hangsúlyozta a fesztiváligazgató és hozzáfűzte, mindegyik magyar filmhez az alkotók szinte teljes stábbal érkeznek.

Bíró Tibor
Fotós: Bujdos Tibor

Bíró Tibor beszélt a kapcsolódó programokról is. Elsőként a jubileum kapcsán: 120 éve, Miskolcon született Pressburger Imre világhírű Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer, emlékére nemzetközi konferenciát rendeznek. Levetítik A negyvenkilences szélességi fok című filmjét, amelyet 1941-ben rendezett.

Az igazgató kiemelte azt is, hogy idén már harmadik alkalommal a fesztiválon tartja éves közgyűlését a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, amelyre 28 országból érkeznek filmes szakújságírók.

– Másik fontos programunk az Otthonunk Miskolc, amely során Kerényi Lászlónak a Lévay Gimnáziumról szóló filmje (Alfa és Ómega), valamint R. Nagy József Tükibúcsúztató című alkotása látható. Ez utóbbi a Miskolci Egyetem bölcsészkarának régi épületéből való költözés kapcsán nyújt lehetőséget visszatekintésre, emlékezésre, búcsúztatásra.

Alkotók, sokfelől

Bíró Tibor több kapcsolódó kiállítást is említ. Az egyik Pressburger Imréhez kötődik, a másik pedig egy izgalmas mozitörténeti tárlat, amelyen Miskolc hajdanvolt moziplakátjai láthatók a 60-as és a 70-es évekből, amikor még több mint 16 filmszínház várta a nézőket a megyeszékhelyen. A tárlat a Művészetek Háza kortárs galériájában nyílik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményéből.

Kérdeztük, vár-e fontos alkotókat az idén a filmfesztivál, hiszen sokan emlékezünk még a találkozóra Claudia Cardinale-val, Juliette Binoche-sal, Franco Neróval vagy Vanessa Redgrave-vel, hogy csak néhányat említsünk az illusztris névsorból.

– Az idén is jönnek alkotók, sok film rendezője, stábtagja érkezik a vetítésre – válaszolt Bíró Tibor. Megjegyezte, az alkotó jelenlétét a programfüzetben a  filmismertető melletti Q&A jelzés mutatja. Ilyenkor a filmvetítés után van lehetőség a találkozásra, beszélgetésre.

– Az idén két magyar alkotót kell kiemelnünk, akik Miskolcra érkeznek, mindketten életműdíjat vesznek át a CineFesten – folytatta Bíró Tibor. Molnár Piroska színművész a nyitórendezvényen, az Oscar-díjas Rófusz Ferenc animációs filmrendező (A légy című filmje 1981-ben érdemelt Oscart) a zárógálán lesz a fesztivál vendége, és veszi át a díjat.

boon.hu