Miskolc. Horváth tető. ALBÁN SZÜMEVEGEN KERESZTÜL
LEGYEN A HORVÁTH-KERTBEN (TETŐN)…!
VILÁGSZÍNVONALÚ ELKÉPZELÉS – ALBÁN SZÜMEVEGEN KERESZTÜL NÉZVE
Néhány nappal ezelőtt, amikor a Horváth-tető frissen átadott játszótereinek meghibásodásairól olvastam, az első gondolatom az volt: fogjunk ásót, kapát, lapátot , gereblyét és segítsük elhárítani a szemmel láthatóan csúf elváltozásokat. Tegyük félre, ki, milyen „oldalon” áll, milyen színű zászló alatt szeret mutatkozni, végül is egy Miskolcon nagyszerű létesítményről van szó, ami elsősorban a gyermekeink számára készült-itt nem vitatkozni, hanem cselekedni kell !
De aztán lehűtöttem magam, hiszen én is szakmabeli vagyok, pontosan tudom, ilyenkor mi a törvényes és a hatékony menetrend, „civil” nem sok segítséget jelent a pályán.
Mészáros Jánossal, a Miskolcért Másképpen facebook csoport vezetőjével is megosztottam dilemmámat , végül megállapodtunk abban, hogy a leghatékonyabb segítség ebben az esetben a hibák feltárása és bemutatása lehet.
Néhány napja késő délután tettem is egy rövid kirándulást a területen és összeállítottam egy rövid fotódokumentációt az ott tapasztaltakról.
Bevezető gondolatként hozzáteszem, hogy a látottak alapján és annak ellenére is nagyszerű dolognak tartom, hogy ez az attrakció megvalósult. Mind a materiális, mind a szolgáltatás (játék) oldaláról megmutatkozó minőségek egy újfajta, Miskolcon ilyen formában és léptékben eddig ismeretlen értéket teremtettek. Éppen ezért tartom szükségesnek, hogy a tapasztalt anomáliák minél hamarabb megszünjenek !
A műszaki- használati-esztétikai problémákat csoportosítottam a jobb áttekinthetőség céljából.
1. A legfajsúlyosabb kérdésnek a felszíni csapadékvizek elleni „védekezés” szinte teljes mértékű hiányát tartom, ennek következtében több síkon is problémák halmaza mutatkozik. A sárfelhordás, a domboldal laza szerkezeteinek az „elvándorlása”, a már mutatkozó talajerózió mind-mind az akadálytalanul és terelés nélkül lezúduló esővíz káros hatásának következményei.
2. Igen nagy felületen találkozunk a napjainkban divatos és közkedvelt fenyő háncs (mulcs) ágyás kitöltésekkel. Ez önmagában örvendetes tény, de a terület jelentős részén mindez megfelelő szegélyek nélkül történt, így a legkisebb erő hatására (szél-víz- mechanikai behatás) kiszóródnak a szomszédos felületekre. A domboldalakra elkészített mulcs felületeket átgondolónak és átértékelendőnek tartanám, hiszen itt különösen esély van a szanaszét csúszásukra.
3. Az egyes játszótéri felületek intelligens módon a használathoz igazított burkolattal , anyagokkal lettek ellátva, feltöltve, ugyanakkor a nem megfelelő szegélyek és szintek megválasztásával ezeknek a területeknek a határai sok helyen vészesen elmosódtak, kuszán egymás területére „tévedtek”.
4. A szintén újdonságnak számító ragasztott kavicsburkolat kellemes járást biztosít. Azonban itt a Horváth- tetőn szinte a teljes megvalósult felülettel baj van, részint már most tele van balesetveszélyes lyukakkal, de a még épnek látszó felületek is avatott szemnek a „betegség” jeleit mutatják
5. Sajnos már a néhány heti használat után vannak az attrakciónak olyan részei, kopásai, amelyek más esetben vagy soha, vagy csak több évi használat után keletkezhetnének. Akár a füvesített területek egyes részeinek, akár a nemes anyagokkal burkolt járófelületek itt-ott jelentkező , de már drasztikus kopására gondolok.
6. A területen – a terepadottságokból adódóan- szép vonalvezetésű lépcsők soksága segíti a gyalogosközlekedést. Sajnálatos módon szinte mindegyik lépcsőszakasz hibák sorozatát hordozza magában. A legáltalánosabb az, hogy sehol nincs a „támadó” oldalon csapadékvíz elvezető rendszer. A másik komoly és balesetveszélyt hordozó jelenség, hogy túlnyomórészt a lépcső szegélyek nem simulnak be a terepbe, hanem abból 10-30 cm kiállással botlásveszélyt jelentenek .Harmadik komoly anomália , hogy több helyen nem épült korlát, ahol a szabvány szerint , de az életszerűség alapján is szükséges lenne. Vannak olyan helyek is, ahol fogódzó van, de korlát betétek-leesés ellen-nincsenek.
7. Ó, az ivó kutak ! Remek dolog, hogy végre nem feledkeztek meg róla, de tessenek megnézni ezeket a fotókat: úgy vannak telepítve, hogy körülményes a használatuk, sártócsák keletkeznek a környezetükben és azok a szegletes beton és egyéb szerelvények nem igazán gyerekbarát gondoskodásról árulkodnak !
8. Ha már többször szóba került a balesetveszély: Néhány pad-asztal olyan élekkel, csúcsokkal készült, ami tájépítész szemmel hiába mutatós, használatát tekintve aggályos. De a szeméttárolók sem különbek ebből a szempontból.
9. Rövid ideig voltam a terepen , de azért feltűnt az a mulatságos helyzet, hogy a meglévő északi oldali kockaköves útra történő járda becsatlakozások csak pár méterre „kerülik el” az akadálymentes kapcsolatot biztosító szegélyek helyét, ezáltal kialakul egy-egy lépcsőfok. Pedig csak egy kicsit kellett volna korrigálni a terv szerinti nyomvonalat !
10. Nem műszaki hiba, de esztétikai és esetenként használati negatívum, hogy lámpaoszlopokat , korlátokat tartó beton alaptestek kiállnak a földből .
11. Érdekes tapasztalás, hogy több helyen jelentős kapacitású kerékpár tároló hely van , mégsem használják a látogatók. Pontosabban nem kerékpárral érkeznek, hanem többnyire autóval vagy az Avas lakótelepről sétálva. Parkolóból viszont vészesen kevés van , egészen a busz végállomásig tömöttek a megállásra alkalmas felületek.
12. Az már csak hab a tortán, hogy a „legfontosabb” szolgáltatás (illemhelyek, tisztálkodási lehetőségek) nem szerepelt a projektben. Az átmeneti megoldásként telepített konténer WC-ék enyhítik ugyan ezt a problémát, de a kilátó felöli végen brutálisan őszintén jelenik meg a tájban, míg az alsó zónához tartozó fülkéket csak sáros részeken át lehet megközelíteni.
Az összeállításom egy rövid ott tartózkodás alapján készült. javaslom, hogy tegyük teljessé a listát, hogy ezzel is segíthessük, gyorsíthassuk a kijavítás , a korrekció folyamatát ! Gyűjtsük össze az észrevételeket ! (a fotók az itt összeállított tematika sorrendjében következnek)
Osztható a posztom !