Harmadszor is elstartolnak a bodrogi Pet Kalózok

Húsz kilométeres folyószakaszt tisztítanak meg a versenyzők.

Harmadik alkalommal rendeznek hulladékgyűjtő versenyt a Bodrogon. A III. Bodrogi PET Kupa szeptember 7-én veszi kezdetét Sárospatakon és szeptember 11-ig tart – írta az MTI.

KAPCSOLÓDÓ

Tizenhét saját készítésű hajóval szedik a szemetet a Tiszán

A kihalászott műanyag palackokat feldolgozzák és újrahasznosítják.

Évről évre megszervezik hazai folyóinkon az önkéntes hulladékgyűjtési versenyeket. Idén a Tisza tavon közel 7 tonna hulladékot, augusztus első hetében a Felső-Tiszán pedig rekordmennyiségű, 15 tonna szennyeződést szedtek össze a PET Kupa környezetvédői.

FACEBOOK/ PET KUPA

A Bodrogon harmadik alkalommal megrendezett versenytől azt várják a szervezők, hogy egyes területeket sikerül teljesen megtisztítani a műanyag hulladéktól. A rendezvényt megelőző napra, szeptember 6-ra szárazföldi hulladékgyűjtést hirdettek a bodrogkeresztúri ártér megtisztítására.

A III. Bodrogi PET Kupán öt pethajós csapat és jelentős kenus különítmény tisztítja a folyó Sárospatak és Olaszliszka közötti szakaszát. A versenyben fontos szerepet kapnak a rutinos, kenukkal evező önkéntesek, valamint a PETII gyorsreagálású hulladékgyűjtő anyahajó.

Az idei, többnapos akció szeptember hatodikán a pillepalack hajók építésével veszi kezdetét, majd hetedikén, 13 órakor indul a verseny a sárospataki híd körüli területek megtisztításával. Péntektől Bodrogolaszi és Sárazsadány érintésével tisztítják a folyót a résztvevők, majd szeptember 11-én délután Olaszliszkán érnek célba.

FACEBOOK/PET KUPA

A “Boldog Bodrog program” 2020 szeptemberében indult el, az I. Bodrogi PET Kupán 300 zsák hulladék gyűlt össze. Tavaly a II. hulladékgyűjtő verseny alkalmával négy nap alatt 1259 zsáknyi, csaknem 9 tonna hulladékot szedett össze a mezőny, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében tisztán visszaadni e különleges természeti értékű tájnak.

KAPCSOLÓDÓ