Halára ítéltek két LMBTQ-aktivistát Iránban

Bűnösnek találták és halára ítélték a 31 éves Zahra Seddiqi Hamedanit és a 24 éves Elham Choubdart Iránban. A Hengaw Emberi Jogi Szervezet jelentése szerint homoszexualitás népszerűsítésével, a kereszténység népszerűsítésével és az iszlám köztársasággal szemben álló médiumokkal való kapcsolattartással vádolták őket.

 Seddiqi Hamedani  Fotó: TWITTER/1500TASVIR

Az iráni ügyészség később megerősítette az ítéleteket, de azt mondta, hogy azok emberkereskedelemmel kapcsolatosak, nincs közük az aktivista tevékenységükhöz.

„A kibertérben megjelent hírekkel és a terjesztett pletykákkal ellentétben a két személyt azzal vádolták, hogy nőket és fiatal lányokat csempésztek az ország egyik régiójából a másikba” – írja az Mizan hírportál.

Az Amnesty International korábban azt írta, hogy Seddiqi Hamedanit „kizárólag valós vagy vélt szexuális irányultsága és nemi identitása, valamint a közösségi médiában közzétett, az LMBTQ-jogok védelmében tett bejegyzései és nyilatkozatai miatt” vették őrizetbe. A jelentés szerint 2021 októberében tartóztatta le őt az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), amikor megpróbált átkelni Törökországba, hogy menedékjogot kérjen.

Idén januárban Hamedanit Urmiában, Nyugat-Azerbajdzsán legnagyobb városában bíróság elé állították, többek között a homoszexualitás népszerűsítése, az ellenséges médiával való kommunikáció és a kereszténység népszerűsítése miatt.

Az iráni törvények szerint az azonos neműek szexuális viselkedése bűncselekménynek számít, a büntetési tételek a korbácsolástól a halálbüntetésig terjednek. A kereszténység népszerűsítésével azért vádolták meg, mert néhány évvel ezelőtt keresztes nyakláncot viselt, és egy házi templomba járt Iránban – tette hozzá az Amnesty.https://444.hu/2022/09/06/halara-iteltek-ket-lmbtq-aktivistat-iranban