Veres Pál nagyon csendben van, de borítékolható a csőd Miskolcon is

A tavalyi ár 23-szorosára nőhet a székesfehérvári színház villanyszámlája.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint kiszámolható, hogy összegszerűen a közvilágítás költségében lesz a legnagyobb a növekedés, erre a most látható számok szerint csaknem 1,4 milliárddal többet kell költeni jövőre, mint tavaly kellett. További jelentős, kétszázmilliót meghaladó pluszköltség várható a városi uszodában, a Kossuth Zsuzsa szociális intézménynél, illetve a Vörösmarty színházban, ahol – mint már írtuk – extrém mértékben, 9 milliós nagyságrendről 215 millió fölé nőhet a villanyszámla.

Arányaiban a legtöbb helyen 7-9-szeres tarifanövekedés várható, néhány hely marad el ettől, illetve a színházi áramszámla 23-szorosra növekedése lesz a kiugróan magas tétel. A városnak a polgármester posztjában felsorolt és táblázatunkban feltüntetett tételek 2,2 milliárd forintnyi pluszkiadást jelentenek, de a poszt szerint az igazán súlyos tétel a városi távhőcég lesz: a 2021-22-es gázévben 5 milliárd forint volt a számla, „2022-23 vonatkozásában júniusban 17 milliárd forint volt az ár, jelenlegi áron több mint 40 milliárd forint az azonos mennyiség ára” – írja a posztban.

Cser-Palkovics azt írta: a céljuk az, hogy az alapvető, törvényben kötelezően előírt közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk. „Prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézményeink –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása”. A városvezetés most készíti elő intézkedéscsomagját, amelyről várhatóan a szeptemberi közgyűlésen tárgyalnak majd.

Szintén pénteken beszélt Mirkóczki Ádám egri polgármester arról, hogy a városban a csőd borítékolható, „de ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban!”.