Elhunyt 47 évesen az Equilor elnöke. A nemrég Tiborcz Istvánhoz került Gránit Bank Zrt. többségi részesedést szerzett az Equilorban

Tragikus hirtelenséggel meghalt az Equilor Befektetési Zrt. elnöke, Gereben András. A halál oka a hírekből nem derült ki. Gereben mindössze negyvenhét éves volt. Néhány héttel ezelőtt számolt be arról a sajtó, hogy a nemrég Tiborcz Istvánhoz került Gránit Bank Zrt. többségi részesedést szerzett az Equilorban. De a Válasz Online már tavaly is Tiborcz Istvánhoz kötötte az Equilort.

Gereben 1975. július 4-én született. Közgazdászdiplomáját a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte, majd az MHB Talentum Rt.-nél helyezkedett el értékpapír-üzletkötőként 1994-ben. Két évvel később már az Equilornál találhattuk őt. Először értékpapír-üzletkötőként, aztán értékpapír-üzletágvezetőként, később pedig befektetési igazgatóként dolgozott a cégnél. Az Equilor ügyvezető igazgatója 2005-ben lett, négy évvel később pedig a társaság elnökévé választották. A gyászhír megfogalmazása alapján vezetése alatt egy kis értékpapír-kereskedő cégből a régió meghatározó befektetési bankjává váltak. A Telex nekrológja szerint „egy befektetési vállalkozás életéről mindig a trading, a rengeteg képernyő előtt telefonnal, örökös sietségben üzletelő brókerek villannak be, de vannak olyan vezetők is, akik inkább összetett dealeket raknak össze, strukturálnak, gondolkodnak. Gereben András inkább ez utóbbi típus volt.” Az Equilor meghatározó vezetője Gereben mellett Szécsényi Bálint.

Három héttel ezelőtt lehetett olvasni a hírekben, hogy a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerzett az Equilorban. Az ígéret úgy szólt, hogy a vállalat neve és vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót ezután is Gereben elnök és Szécsényi vezérigazgató irányítják majd, megtartva 49,9 százalékos tulajdonrészüket. Szécsényi egyébként korábban a Budapesti Értéktőzsde alelnöke volt. Tiborcz cége, a BDPST az év elején szerzett 43,2 százalékos részvénypakettet a Gránitban, míg a közvetett tulajdonosi részesedés ennél is jelentősebb, 57,41 százalékos, a szavazati jog pedig 84,25 százalékos mértékű.

A közlemény úgy fogalmazott, a Gránit tulajdonszerzése az Equilorban mindkét fél számára előnyös, mert a bank ügyfelei számára bővül a befektetési- és privátbanki szolgáltatások köre, az Equilor ügyfelei számára pedig a banki háttér segíti a szolgáltató növekedését. A tranzakcióra még rá kellett bólintania a Magyar Nemzeti Banknak és a Gazdasági Versenyhivatalnak. További részletek a Hang.hu cikkében olvashatók.