ALIG KÉT HÉT, ÉS ITT A HUSZONNEGYEDIK BÜKKI KERÉKPÁROS TELJESÍTMÉNYTÚRA

Tajthy Ákos

A népszerű sportesemény őszi etapját szeptember 18-án rendezik meg. Aki nevezni szeretne még nem késett el.

 

Ha ősz, akkor Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra – ez a mondat még úgy is igaz, hogy tavaly óta már tavasszal is megszervezi a sporteseményt a Zöld Kapcsolat Egyesület. Ahogyan májusban, úgy szeptember 18-án is négy távon – 30, 50, 80, 115 kilométeren – lehet majd indulni.

Ahogyan az ismert, tavasszal a túrák útvonalát tekintve több változás is történt, a bükki állami és erdei fenntartású utak folyamatosan romló állapota miatt. A változások értelmében a 30 kilométeres táv megfordították, így a Lusta-völgyön kellett felfele tekerni, míg a Jávorkútról Lillafüredre vezető, nem túl jó, de még elfogadható állapotú szakasz vezetett lefele. Orosz Emese, a verseny szervezője a minap.hu-nak elmondta, így lesz ez ősszel is, mint ahogyan a leghosszabb, 115 kilométeres táv útvonala is azonos lesz a tavaszival.

Csak az ismétlés kedvéért: a 115 kilométeres távnál is megfordult az útvonal, ráadásképp egy új ellenőrzőpont is bekerült Bánkúton. Fontos információ, hogy bár Bánkutat kétszer is érinti az útvonal, az ottani ellenőrzőpont csak délelőtt 9-12-ig, első ellenőrzőpontként üzemel. „Visszafelé most is Jávorkúton várjuk a résztvevőket frissítővel” – mondta Orosz Emese hozzátéve természetesen idén az indulók rendelkezésére bocsátják az útvonalak térképeit, a gpx fájlokat emailben küldik a túra előtt a nevezőknek.

– Hagyományosan, gondos előkészületekkel várunk mindenkit önkénteseinkkel együtt, az ellenőrző pontokon: üdítővel, harapnivalóval és közkívánatra, az elmaradhatatlan, piros zsíros kenyérrel – hangsúlyozta Orosz Emese, aki hozzátette, ugyanolyan szeretettel várják a korábbi résztvevőket, mint azokat is, akik újonnan indulnak majd szeptember 18-án.

Mint mindig, a szervezők most is azt kérik, hogy sisakot, lámpákat, működő telefont, töltőt, szerszámkészletet és poharat mindenki vigyen magával. A túrázókat reggel nyolctól indítják, és a Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársai a leghosszabb távokon indulóknak azt javasolják, induljanak el minél korábban, hogy este hatig biztosan mindenki célba érjen

A Bükki Kerékpáros Teljesítménytúráról

Ahogyan az ismert, a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra több mint két évtizedes múlttal rendelkezik. A programot eleinte a Vörösmarty Művelődési Ház Természetjáró szakosztálya szervezte meg, de több mint tíz éve már, hogy a Zöld Kapcsolat Egyesület átvette ezt a feladatot. Hosszú ideig évente egyszer, ősszel volt kerékpáros teljesítménytúra a Bükkben, tavaly azonban a szervezők a program népszerűségére való tekintettel úgy döntöttek: évente kettő, egy tavaszi és egy őszi alkalmat is meghirdetnek.

Részletek, útvonalak és minden hasznos információ ezen a linken található.