A legfontosabb tudnivalók az El Caminóról
El Camino

Ugyan számtalan zarándokút létezik, Európában kétségkívül a Szent Jakab-út, azaz az El Camino a legnépszerűbb. Ma már nem feltétlenül vallási megfontolásból, de továbbra is százezrek indulnak útnak minden évben Santiago de Compostelába, ahol a hagyomány szerint idősebb Szent Jakab apostol földi maradványait őrzik. Az alábbiakban azoknak adunk néhány fontos információt és tanácsot, akik azon gondolkoznak, hogy belevágjanak életük egyik nagy kihívásába.


Miért induljunk útnak?

Számtalan oka lehet annak, hogy útra keljünk. Van, aki vallási indíttatásból teszi, van, aki ki akar szakadni a hétköznapjaiból. Egyesek a határaikat akarják feszegetni, átlépni, mások válaszokat keresnek, vagy más kultúrája embereket szeretnének megismerni. Akármi is legyen a cél, az biztos, hogy életre szóló élményben lesz része annak, aki végigcsinálja az utat.

Melyik útvonalat válasszuk?

A Szent Jakab-út igazából több útvonalat is takar, de mindegyik végállomása Santiago de Compostela. A legnépszerűbbek például a Camino Francés, a Camino Portuguese, a Camino del Norte, vagy a Camino Primitivo. Választásnál a legfontosabb szempont, hogy figyelembe vegyük saját fittségünket, hogy hány kilométert tudunk naponta megtenni, illetve, hogy mennyi időt tudunk szánni a zarándokútra.

Mikor induljunk?

Időjárás szempontjából tavasszal vagy kora ősszel érdemes indulni, ekkor még/már nincs annyira meleg Spanyolországban. Ebből adódóan viszont ekkor vannak a legtöbben, így a zarándokszállások jellemzően zsúfoltabbak.

Mivel készüljünk?

Az El Caminóra mind lelkileg, mind fizikailag fel kell készülni. Érdemes már több héttel előtte edzenünk, túráznunk, bejáratnunk a túracipőnket, illetve szellemileg is rá kell hangolódnunk a kihívásokra, amik előttünk állnak.

Mennyibe kerül?

A túrafelszereléseken és repülőjegyeken kívül átlagosan napi 20 és 50 euró közötti költségekkel érdemes számolni. A sokágyas, csak a zarándokok által igénybe vehető szállások a legolcsóbbak, ugyanakkor vannak valamivel drágább, de kényelmesebb magánszállások, illetve hotelek, panziók is. A legtöbb szálláson lehet főzni, így érdemes bevásárolni ahelyett, hogy beülnénk valahova enni, illetve számolni kell váratlan kiadásokkal is.

Mit vigyünk magunkkal?

A legfontosabb a kényelmes túracipő és a szintén kényelmes, 35-40 literes hátizsák. Elég két-három váltás minden, kifejezetten sportolásra és túrázásra alkalmas ruhaneműből, hiszen a zarándokszállásokon általában van lehetőség mosásra (2-3 euróért), illetve egy hálózsákot és egy gyorsan száradó törölközőt is vigyünk magunkkal. Javasolt még többek között a túrabot, a túraszandál, az esőkabát, elsősegély-készlet, power bank, illetve egyéb személyes használati tárgyak.

Milyen iratokra lesz szükségünk?

A személyi igazolványunk mellett érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amivel az Unió országaiban jogosultak vagyunk az adott ország állami egészségügyi ellátásaira. Ez nem egyenlő az utasbiztosítással, amit szintén érdemes kötnünk. Zarándokútlevelet a nagyobb városokban tudunk kiváltani, ebben kell gyűjteni a pecséteket út közben a települések szállásain, templomaiban stb. Nélküle nem vehetjük igénybe a zarándokszállásokat, illetve az útlevél alapján kapjuk meg az út végén az El Camino teljesítéséért járó oklevelet. Utóbbihoz egy legalább 100 km-es szakaszt kell teljesítenünk.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: