Miskolc. Varga Andrea alpolgármester:  Aggódom a város ivóvizéért, amely hatalmas kincse Miskolcnak….

Nyíri László, Mivíz Kft., stratégiai igazgató:

A víziközmű szolgáltatásban az elmúlt években a bevételek nem nőttek, a költségek viszont jelentősen emelkedtek. Az állam lehetővé tette, hogy az önkormányzat ingyen átadja a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos vagyonát és ez ellátási kötelezettséget. Az önkormányzatok nem képesek finanszírozni a szolgáltatást, a működés így nem fenntartható. Néhány hete volt egy minisztériumi egyeztetés, ahol előterjesztették az integrációs programot. Augusztus 31-ig szándéknyilatkozatot kell tenniük a tulajdonos önkormányzatoknak, hogy víziközmű vagyonukat ingyen felajánlják az állam számára, az állam pedig átvállalja a szolgáltatás levezénylését. A Nemzeti Vízművek Zrt. átvállalja az átvett víziközmű cégek ez évi veszteségét. Ezért van szükség a Mivíz esetében a közgyűlés jóváhagyó döntésére. Az egyeztetések után november 1-jével veszi át a központi cég a szolgáltatást. Amennyiben a tulajdonos nem él a lehetőséggel, további állami szerepvállalás nem lesz a helyi szolgáltatás segítésében. A Mivíz esetében a felhalmozódott veszteség – eddig 1,8 milliárd forint – más módon finanszírozhatatlannak látszik. Egyelőre csak ezt az évet látjuk, azt még nem, hogy jövőre hogyan történik majd a szolgáltatás lebonyolítása.

Veres Pál polgármester:

Most arra kérünk felhatalmazást, hogy lefolytassuk a tárgyalásokat. Ez egy szándéknyilatkozat, nem kötelezettségvállalás. Gondosan ügyelni akarunk arra, hogy nekünk is megfelelő feltételek legyenek. Szűk persze a határidő: szeptember 20-a. Fontos tényező, hogy az állam magára vállalja a szolgáltatás ellátását.

Fodor Zoltán, Velünk a Város:

Nálam az érzelmi oldal jön elő, hiszen egyedi vízbázisa van Miskolcnak, amely szinte sehol máshol nincs az országban. Most azonban az értelemnek kell előjönnie. A költségek annyira megemelkedtek, hogy a város számára ez már finanszírozhatatlan. A józan észnek megfelelően kell dönteni.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város:

Megrendülve szembesültem a helyzettel. A Mivíznek semmi gondja nem lenne, ha megfelelő áron értékesíthetné a szolgáltatását. A kormány felelős azért, hogy ez a cég ide jutott, mert döntéseivel, intézkedéseivel ellehetetlenítette a működését. Ennek az a célja, hogy a kormány elvegye Miskolctól a vízszolgáltató cégét. A magyar jogrendszer nem ismer szándéknyilatkozatot. Nem tudjuk a kormány igazi szándékát a Mivízzel kapcsolatban. Nem látom a garanciát arra, hogy megfelelő lesz a szolgáltatás a megállapodást követően. A vége az lesz, hogy megszerzi a kormány a Mivíz Kft. többségi tulajdonjogát. Tárgyalni kell, de okosan kell viselkednünk, hogy ne fosszanak ki bennünket.

Bazin Levente, Velünk a Város:

A szárazság jelentősen rontotta a ivóvízhálózat állapotát, a Mivíz folyamatosan küszködik a hibák elhárításával. Tartok attól, hogy a kormány maga sem tudja, miként akarja megoldani a vízszolgáltatást az integrációt követően.

Varga Andrea alpolgármester:

Aggódom a város ivóvizéért, amely hatalmas kincse Miskolcnak. Arra kérem a polgármestert, hogy ezt a szempontot is vegye figyelembe a tárgyalások során. Értjük a gazdasági kényszerpályát, de nem bízom a kormány intézkedéseiben. A tárgyalások térjenek ki a biztosítékokra.

boon.hu