Súlyos szárazság sújtja Európát

Miközben Európa hosszú, forró nyarat él át, a kontinens egyik legnagyobb folyója egyre szárazabbá válik – írja a BBC a Rajna helyzetéről.

A Rajna Európa egyik nagy munkafolyója. Az itteni ipar az uszályokra támaszkodik, hogy a nyersanyagokat és késztermékeket elhozzák és elszállítsák a folyóparton lévő erőművekbe és gyárakba.

A mostani helyzetben a víz már túl sekély néhány nagyobb hajónak. Martina Becker, a HGK hajózási vállalat munkatársa szerint valószínű, hogy a Felső-Rajna teljesen le lesz zárva a forgalom elől. Szerinte alacsony vízállás minden évben előfordul, de nem ilyen szélsőségesen, mint most.

„Ez egészen rendkívüli, különösen az évnek ebben az időszakában. A július és augusztus általában elég csapadékos hónapok, sok esővel és jó vízállással.”Alacsony vízállás szerinte általában az év későbbi szakaszában, októberben fordul elő.

„Ez egy szokatlan helyzet számunkra. A kérdés az, hogy mi történik októberben, amikor beköszöntenek az általában száraz hónapok. Már most közeledünk a 2018-as rekordalacsony vízszinthez. Jövő héten akár el is érhetjük azt a szintet”.

Németország

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az alacsony vízállás jelentősen károsíthatja Németország gazdaságát. Amióta Oroszország csökkentette a Németországba irányuló gázszállításait, a miniszterek nagyobb mértékben támaszkodnak a széntüzelésű erőművekre. Az ezeket tápláló szén nagy részét azonban uszályokon szállítják. A rakomány egy részét a vasúthálózatra helyezik át, de a kapacitás korlátozott.

A vízszintet figyelő kormányzati ügynökség szerint a jelenlegi alacsony vízállás csak a szokásos folyamat része. Megjegyzik azonban, hogy az éghajlatváltozás következtében az ilyen események egyre intenzívebbé válnak, és szerintük a helyzet az évszázad második felében súlyosbodni fog.

Kánikula Angliában

Hivatalosan is kimondták, hogy aszály van Angliában. Anglia nyolc része, köztük Devon, Kent, Kelet-Anglia és Lincolnshire érintett. Ez várhatóan a vízhasználat szigorúbb ellenőrzését vonja maga után. Öt vízszolgáltató máris korlátozásokat jelentett be, többek között tömlőcső-tilalmat.

Az Egyesült Királyságban kialakult helyzet egész Európát tükrözi. A kontinens nagy részét rekordmeleg sújtja, ami a feltárja a folyómedreket és sok helyen a vízhasználat korlátozásához vezet.

cikk folytatása a 444.hu-n