Mi jut eszünkbe ha a bal vagy a jobb oldalát nézzük? Ezek mennek a Facsén
Ez a kép kering a fb-on és mindenki leírja mit is gondol róla. .
Aztán körbenéztem gondolatban nagyanyáim háza táján… és a mai ismerőseim portáján… és a kép valós! Ez történt szépen lassan az elmúlt 30-50 évben.
Eltűntek a kertekből a veteményesek, gyümölcsfák is alig vannak. Persze azzal sok a munka.
Sírunk, hogy meleg van, ellenben eltüntetünk minden fát a kertünkből, hogy ne kelljen gereblyézni, metszeni…stb. Majd vadul keresünk napvitorlát több százezerért, mert megsülünk a csodás térkövezett udvarunkon.
Gyepet telepítünk, az utolsó szál gyomot is kiszedve, majd rövidre vágjuk, így minden egyes nap locsolni kell, hogy szép zöld maradjon.
Ott van ugyan a nagy kert, de boltban vesszük az élelmiszert gyümölcsöt, majd sopánkodunk az árakon.
Mire (a mai átlag) igényeknek megfelelően megcsináljuk (kiirtjuk, letérkövezzük, teszünk 1 db tuját) az udvarunkat, rájövünk hogy nincs is kedvünk kint lenni. Mert nem úgy érezzük magunkat a környezetünkben, ahogy azt elterveztük.
Leverjük a fészkeket, mert a madarak mindent összeszarnak. Utána persze nem győzzük a legyet, szúnyogot irtani.
Eltávolodtunk a természettől, a kertünk ugyanúgy elvesztette a biodiverzitását, mint a bélflóránk… nem mozgunk eleget, mert nem műveljük a kertet, és így nem is jutunk elegendő természetes D vitaminhoz sem.
Vesszük és esszük a multi kínálta éretlen permet- és gyomírtószeres zöldségeket és gyümölcsöket, a mai generációnak már fogalma sincs arról, hogy milyen egy igazi lédús, édes paradicsom vagy barack! De ők már nem tudják, hogy mit nem tudnak, nekik már ez a természetes.
A kertekből eltűntek a háziállatok is, igaz őket én sem tudnám az asztalomra szervírozni, de már szinte sehol sem tartanak ahonnan be lehetne szerezni egy jó kis udvaron kapirgálót, vagy télen egy jó kis nem tápos kurtafarkút.
Tedd ezt amíg nem késő!
⬇️⬇️⬇️
Ültess fát!🌳
Árnyékot ad, ahol hűsölhetsz… megvédi az aljnövényzettel a földet a kiszáradástól.🌿🌱🍃🍂
Ültess gyümölcsfát és egy diófát mindenképpen!🌳
Ültess veteményest és hagyd, hogy a “gyom”, aminek legjava is téged szolgáló gyógynövény… egy kicsit szaporodjon, megvédik a veteményed. ☘️🍀🍃🌿🌱
Legyen fúrt kutad, és/vagy szerezz be esővízgyűjtőt! ☔️
Az öntözés ilyen száraz időkben előrelátással megoldható. 💦
Legyen a házadban kandalló, ki tudja mit hoz a jövő. 🔥
A kamrád legyen feltöltve saját befőttekkel, lekvárokkal, savanyúságokkal… gondoskodjunk magunkról, mert senki más nem fogja megtenni helyettünk!
Bizakodom, hogy akinek lehetősege van rá, egyre többen visszatérnek a házi feladatokhoz.😉