Majd’ négymilliárd forint kellene Miskolcnak a papszeri múzeumépület felújítására. De nincs

Állapota miatt 2019. április 1-jén be kellett zárni a kiállítási épületet, amely ma már a miskolci belváros egyik szégyenfoltja.

Miközben az építész szakmát és a miskolci belváros összeképért aggódók figyelmét mostanság igazán az köti le, lesz-e – és ha igen – milyen lesz az egykori Erzsébet fürdő háta mögé, a Szent István térrel határos területre tervezett Avalon-ház, addig átellenben, az Avas alatt, a Lévay József Református Gimnázium mellett van egy muzeális középülete a városnak, amelynek sorsa egyelőre – úgy tűnik – az enyészetre van bízva. Az egészen 2019. tavaszáig Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületeként működő épületet életveszélyesnek nyilvánították még az előző önkormányzat működése idején, és arról volt szó, hogy – állami segítséggel – felújítják. Történt egy vezetésváltás az önkormányzat élén, azóta nem sok minden változás tapasztalható a patinás belvárosi épület környékén. Illetve történt, az állaga folyamatosan romlik, ránézni sem igazán szívderítő. Ha Herman Ottó szobra, amely az épület előtt magasodik – járni tudna, biztos lelépne a posztamensről és valami szebb környéket keresne.

A legrégebbi középület

Miskolc egyik legrégebbi középületeként számon tartott papszeri épület a korábbi, XV. századi épületmagból fokozatosan épült ki. Egészen 1899-ig református iskola, azt követően pedig múzeum működött benne. Ma is egyértelműen a város ikonikus épületeként tisztelik. Az épületet 1899-ben kapta meg a miskolci múzeum. Első állandó kiállítását 1902-ben nyitotta meg.

boon .hu