Skip to content

Miskolc. Egyre jobban keresik a cégek a diákmunkásokat

Miskolc. Egyre jobban keresik a cégek a diákmunkásokat

Jooble álláshirdető oldal szakértői elemezték a munkaerőpiac helyzetét, így megállapították, hogy több mint kétezer álláshelyet diákoknak tartanak fenn a cégek.A tavalyi helyzethez képest ez 13 százalékkal több meghirdetett munkahelyet jelent.A betöltetlen állások száma városonként eltérő.

Hagyományosan a legtöbb munka és álláskeresői igény a nagyvárosokban összpontosul, mint Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc. A diákok foglalkoztatásában a legaktívabb munkaadók a könyvelés, a könyvvizsgálat, a tanácsadás, a gyártás, a nagy- és kiskereskedelem, a szakmai, a tudományos és a műszaki tevékenység, valamint a humán erőforrás terén voltak.

© Unger Tamás, Meló-Diák Szombathely Iskolaszövetkezet (Diákmunka Szombathelyen és környékén)Képen: Nagy Róbert munkatárs, Toldi Viktória diák20200522 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Fotó: Unger Tamás

A Jooble adatai szerint leggyakrabban gyorséttermi, betanított, csomagolói, könnyű fizikai, illetve adminisztratív pozíciókra ajánlanak a diákoknak munkát.Az átlagkeresetük 1300–1800 forint per óra.A legmagasabb fizetést a munkaadók a teljes munkaidős munkáért hajlandók fizetni, ugyanakkor a diákok többséges a rugalmas vagy a részmunkaidőt választja inkább. Ez azzal magyarázható, hogy csak így tudják összeegyeztetni a tanulást a munkával.

A Jooble egy közelmúltbeli felmérése alapján arra a következtetésre jutott, hogyaz alkalmazottak 61,5 százaléka hajlandó felmondani, ha nem kap béremelést.A feldolgozott kérdőív alapján a válaszadóik majdnem 47 százaléka nemrég kapott fizetésemelést, a maradék nagyjából 53 százalék vagy nagyon régen, vagy a jelenlegi munkahelyén nem részesült bérfelzárkóztatásban.

Az is kiderült, hogy 36,6 százalékuk elégedetlen a fizetésével, illetve 28,5 százalék nem lát esélyt arra, hogy emelést kapjon. A felmérésben résztvevők mindössze 6,8 százaléka elégedett a keresetével.

Több mint 400 ezret is kereshet egy diák

Nyáron többségében másfél-két hónapot dolgoznak a diákmunkások, akiknek az általános munkaerőhiány miatt folyamatosan, egész évben tudnának munkát adni a cégek. Piaci várakozások szerint a növekvő megélhetési költségek, a magas infláció miatt télen több tanuló vállal majd alkalmi munkákat, mint eddig.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük