Elmaradt az elsőbbségadás az autóvezető részéről, aki ahelyett hogy a gyalogos-átkelőhely előtt szabályosan megállt volna, áthajtott a zebrán, miközben egy férfi épp áthaladt rajta.

A Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai a közlekedés biztonságára fókuszáló közúti ellenőrzést hajtottak végre Miskolcon. A rendőrök észlelték, hogy a Kiss Ernő úton egy, a belső sávban haladó kocsi vezetője nem biztosított elsőbbséget a zebrán közlekedő gyalogosnak. Csak a gyalogos gyors reakcióján és néhány centiméteren múlt, hogy nem történt személyi sérülés.

A rendőrség honlapján közölte, hogy a rendőrök az ellenőrzés alá vont sofőrt nyolcvanezer forint szabálysértési bírsággal sújtották, és hat hónapra eltiltották a vezetéstől.

Felsorolta a rendőrség, mire érdemes figyelni

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet arra, hogy a szabályok betartásával a balesetek elkerülhetők, továbbá a rendőrség intelmeinek betartásával mindenki hazaérhet.

  • A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét! Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen, ki mit lép.
  • A gépjárművezetők mindig az út- és látási, valamint időjárási viszonyok figyelembevételével válasszák meg járművük sebességét.
  • Az autósok kiemelt figyelemmel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, fokozottan ügyelve azokra a napszakokra, amikor a jelzőlámpa nem üzemel.
  • A gépjárművezetők ellenőriztessék autójuk fényjelző berendezéseit, ezzel is elősegítve láthatóságukat.
  • A gyalogosok, mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni, anélkül hogy veszélybe sodornák magukat vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!