Orbán volt főtanácsadója azt is helyesnek tartja, hogy nem ad pénzt az EU, amíg nem hozzuk rendbe a jogállamiságot

Az Orbán Viktorral szakító főtanácsadó az RTL Klubnak adott interjújában azt mondta, hogy először a homofób törvény vágta ki nála a a biztosítékot, „mert azért a Csurka ennél kevesebbet csinált”. Arra a kérdésre, hogy ha akkor ennyire felháborodott, mégis miért maradt a miniszterelnök főtanácsadója, azt mondta: „Azért, mert akkor még nem volt pénz a digitális felzárkóztatásra.” De azóta Hegedüs Zsuzsa legfeljebb üvöltött Orbán Viktorral, és nemigen találkoztak. A miniszterelnök fajelméleti fejtegetéseiről azt mondta: „Goebbels is megrendelhetett volna egy ilyen beszédet, mert ez egy náci beszéd.” Szerinte ez már vállalhatatlan.

Beszélt arról is, hogy mindenki tudja, mekkora baj lesz gazdaságilag az országban az elmúlt egy-két év miatt, „mert már a nyakunkon van”.

És változatlanul egy fillért nem kapunk, amíg a jogállamiságot nem hozzuk rendbe. Nagyon helyes, ha nem kapunk. De iszonyú nagy a szegénység.”

Kitért arra is, hogy az emberek most elkeseredettek, mert visszacsúsztunk a szegénységbe. „Hogy lehet 240 ezer átlagjövedelemből megélni? Maga sem tudja, meg én sem tudom. Hát ennyit visznek haza az ápolónők. Ennyit visznek haza a kezdő pedagógusok. És akkor nem beszélek a rengeteg munkavállalóról, aki minimálbéren van.” Attól tart, ha az ilyen elkeseredés mellett már ilyeneket lehet mondani, mint amiről Orbán beszélt, „akkor elszabadul a pokol, és nem tudjuk visszafogni”.

Véleményét azért hozta nyilvánosságra, mert úgy érezte, robbantani akar. „Ez egy olyan métely, amit ha nem állítunk meg azonnal, terjedni fog.” Hegedüs a Tusványoson elhangzott „tiszta náci” beszéd miatt kedden lemondott a miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról. Eredetileg a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben való szaktanácsadás volt a feladata. Orbán elfogadta a lemondását, bár tagadta, hogy rasszista lenne.