Orbán: „előfordul, hogy félreérthetően fogalmazok”

Orbán Bécsben: „Ez nem faji, ez kulturális kérdés”, „előfordul, hogy félreérthetően fogalmazok”

A miniszterelnök az osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatót. Ezt megelőzően egy nyugdíjas csoport kifütyülte Orbánt.

Ausztriába látogatott csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az osztrák kancellárral, Karl Nehammerrel egyeztessen. Utóbbi hívta meg őt, hivatalosan azért, hogy a migrációról és az ukrajnai háborúról beszélgessenek, ám Nehammer közölte, Orbán tusványosi beszédére is rákérdez majd.

A találkozón egy közös sajtótájékoztatót is tartottak, amin Nehammer mindenekelőtt arról beszélt, hogy Ausztriának nagyon fontos partnere Magyarország. Majd pedig Orbán tusványosi beszédét is felhozva kijelentette:

Ausztria a rasszizmus mindenféle formáját elutasítja.

A kancellár hangsúlyozta, ebben a kérdésben Ausztriára azért is hárul nagy felelősség, mert ők is részesei voltak a nemzetiszocializmus bűneinek.

Orbán arról beszélt, hogy most nehéz idők vannak, habár egy magyar mindig jól érzi magát Bécsben, és egy osztrák otthon érezheti magát Magyarországon. A kormányfő kijelentette: az egyeztetések alapján a következő években is számíthatunk az Ausztriával való együttműködésre.

A sajtótájékoztatón szóba kerültek energetikai kérdések is. Orbán szerint nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint az osztrákoknak, így mi nem tudjuk nélkülözni az atomenergiát.

Az antiszemitizmusra és a rasszizmusra visszatérve Orbán arról beszélt, ebben a kérdésben egyetértés van az osztrákokkal, „amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is” – mondta a miniszterelnök. Szerinte

a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Ezután pedig azt mondta, „nem ravaszkodok, utalok, kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”. Szerinte ebben a kérdésben különbözünk Ausztriától, mivel mindig meg fogjuk védeni a határainkat.

A magyar kormányfő azt is mondta, előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.

Brüsszel nem a főnökünk

Telex tudósítása szerint Orbán arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Brüsszel nekünk nem a főnökünk. „Nem úgy van, hogy van egy európai egység, amit az európai tagállamok követnek. Az a tagállamok közös döntése. De abban mi is benne vagyunk”. „Az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten, Madridban, Berlinben. Nem ki akarok babrálni az EU-val – mondta Orbán –, hanem hozzá akarjuk tenni a magunkét a közös döntéshez.” „Brüsszel nekünk nem a főnökünk.”

Orbánt a bécsi útja során kifütyülték.