Ungváry Krisztián: Orbán Viktor hullarablást követ el

  • Fajkeveredésről és a nyugati civilizáció bukásáról beszélt szombati tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor.
  • Előadása után rengeteg bírálat érte a miniszterelnököt, zsidó szervezetek vezetői részéről és külföldről is; Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott rasszistának nevezte Orbánt, és visszaadta megbízatását.
  • A XX. századi politikatörténet egyik legelismertebb kutatója szerint a miniszterelnök provokált, alighanem azért, hogy elvonja a figyelmet arról, hogy közben folyamatosan hazudik.
  • Hazudott a migrációról, az oroszokról, de még a háború áldozatairól is.
  • A beszédről és a miniszterelnöki szóhasználatról Ungváry Krisztián történészt kérdeztük.

444: Miben különbözött ez a tusnádfürdői beszéd a korábbi miniszterelnöki előadásoktól?

Ungváry Krisztián: A beszéd alapvetően annak a putyinista propagandának a lecsapata volt, amit Orbán Viktor eddig is terjesztett. Ebben a világképben a bukott Nyugattal szemben állnak az olyan erőteljes és józan gondolkodású politikusok, mint amilyen ő maga – ilyen értelemben nem tartalmazott sok újdonságot, csak az alkalmazott szóhasználat miatt a tartalmáról és annak vállalhatatlanságáról kevesebb szó esik. Érdekes, hogy olyan beszédet, amit fasisztoidnak lehet nevezni, tarthat politikai következmények nélkül, de olyat, amiben kimondja, hogy az oroszországi állapotok a kívánatosak számára, ami egyébként az igazság, nem engedhetne meg magának.

444: Szokatlanul inkoherens beszéd volt, legalábbis ami Magyarország geopolitikai helymeghatározását illeti: tranzitországként, később a hagyományos nyugati világ részeként beszélt róla: „…mi, vagyis a Nyugat elvesztettük az energiahordozók feletti ellenőrzést.”

U.K.: Ez nem egyetemi székfoglaló előadás volt, hanem politikai beszéd, ami ennek megfelelően a címzettek értelmi szintjére volt szabva. A közvélemény jelenleg azon van felháborodva, hogy Orbán fajok keveredéséről beszélt: az igazi probléma ezzel a beszéddel mégis inkább az, hogy egyszerűen hazug. Az Európai Unió jelenleg sem enged be a határain korlátozás nélkül embereket más kontinensekről, és semmi ehhez hasonlatos szándék meg sem fogalmazódott. Épp ellenkezőleg. Orbán meghamisítja azt, amit a Nyugat tesz; kreál egy alternatív Nyugatot, amivel szemben ő saját magát mint a jó és becsületes politikust mutathatja be.https://444.hu/2022/07/27/ungvary-krisztian-orban-viktor-hullarablast-kovet-el