Putyin rémálma. Bemutatjuk a szuperfegyvert

Bemutatjuk a szuperfegyvert, ami már Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is felpaprikázta.

Putyin rémálma – ezekkel a szavakkal jellemezte a nemzetközi sajtó a HIMARS rakéta-sorozatvetőket, amelyeket Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott. A HIMARS Irakban és Afganisztánban már bizonyított és egyelőre úgy tűnik, hogy Oroszország sem tud mit kezdeni velük.

Az M142 HIMARS rakétasorozatvetőrendszer egy hordozó járműből – gyakorlatilag egy nehéz teherautóból – és a fegyverrendszerből áll. Viszonylag kicsi, gyors, viszont nagyon pontos. A HIMARS-okkal Ukrajna hetek óta egyre több gondot okoz az orosz támadóknak: a közösségi médiában szisztematikusan terjesztik azokat a – jellegükből adódóan meg nem erősített – videókat, amelyeken luhanszki, donyecki és herszoni célpontokat borítanak lángba. Viszont a Herszont megszállva tartó orosz erők ellátása szempontjából létfontosságú Dnyeper hidat Antonyivkánál már úgy megrongálták a HIMARS-ok rakétái, hogy le kellett rajta állítani a teherautó forgalmat.

Ezek a felvételek a morált hivatottak erősíteni a csaknem öt hónapja tartó háborúban, Ukrajna ugyanis hatalmas veszteségeket szenvedett az összecsapásokban.

Olekszij Resnyikov ukrán védelmi miniszter szerint a precíziós fegyverek „döntő különbséget” jelenthetnek az orosz támadók elleni harcban. Moszkva reakciója pedig ennek megfelelően dühös. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt héten azt mondta a Portfolio szerint: ha a Nyugat „impotens dühből” vagy a helyzet további élezésének vágyából tovább tömi olyan nagy hatótávolságú fegyverekkel Ukrajnát, mint a HIMARS-rendszerek, az azt jelenti, hogy a földrajzi feladatok még tovább fognak terjedni a jelenlegi vonalaktól. Hozzátette: Oroszország nem engedheti, hogy Volodimir Zelenszkij elnök, vagy „aki a helyére kerül”, nagy hatótávolságú fegyverrendszerekkel fenyegesse a donyecki és luhanszki, általuk népköztársaságoknak nevezett területeket.

Inkább az orosz hadsereg tűnik impotensnek a HIMARS-szal szembenhttps://rtl.hu/kulfold/2022/07/26/himars-ukrajna-videok