Miskolc nem küldött pénz a tusványosi bulizóknak

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort és fesztivált a Kisebbségekért – Pro Minoritete Alapítvány rendezi 2007 óta. Bár a kormányoldal kedvenc erdélyi fesztiváljának akad néhány piaci támogatója, létezését leginkább a magyar állam – vagyis a magyar adófizetők pénze – garantálja. Azt, hogy mekkora ez a kormányzati és kormányközeli támogatás, az Mfor próbálta kideríteni, de a lap szerdai cikke szerint az összeget csak megtippelni lehet, az adatokat ugyanis nem sietnek nyilvánosságra hozni. Egy biztos: jó pár önkormányzat idén már nem áldozott a költségvetéséből Tusványosra, és az egyik nagy támogató, a Magyar Fejlesztési Bank sem.

Tusványos honlapján is jól látható, hogy kiemelt támogató a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az alapkezelő minden évben többféle pályázati kiírást is meghirdet, köztük van olyan, amelyre kizárólag meghívás alapján lehet jelentkezni. „Az erdélyi Nemzeti Jelentőségű Programok megvalósítására” kiírt pályázatra szánt összeg 286,9 millió forint, a meghívottak pedig egytől egyig erdélyi szervezetek, társaságok és közösségek, köztük a fesztivál partnerei is.

A kormány mellett állami, vagy részben állami cégek is vannak a kiemelt szponzorok között, mint az MVM, a Mol vagy az E.On. de magyar önkormányzatok is szoktak áldozni a szabadegyetemre.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány utolsó, 2019-es beszámolója is csak 2020 szeptemberében vált nyilvánossá, így esélyes, hogy az idei beszámolót csak jövőre lehet majd átböngészni.

Az Mfor a 2022-es támogatások összegére vonatkozóan kérdéseit elküldte a Miniszterelnökségnek, a rendezvényt bonyolító alapítványnak, a fő szponzoroknak és számtalan önkormányzatnak is. Az MVM-től és a Mol-tól nem érkezett válasz.

Az E.On azt írta, többedszerre nyújt támogatást a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványnak a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megszervezéséhez. A támogatás összegéről nem áll módjában tájékoztatást megosztani. A Magyar Bankholding azt válaszolta, hogy a rendezvényt az MKB Bank és Takarékbank közösen támogatta, összeget nem írtak.

Az utolsó ismert, 2019-es számokból az derült ki, hogy a Tusványost rendező alapítvány két éve összesen 302,5 millió forint támogatást kapott (2018-ban ezzel szemben még csak 195,2 milliót). A beszámoló szerint a 2018-as központi költségvetésből 115,2 millió forintot utaltak át a számlájukra, az önkormányzati támogatások pedig 9,685 millió forintra rúgtak.

A lap számos olyan önkormányzatot is megkérdezett, amelyek korábban támogatták az erdélyi fesztivált. Közülük Székesfehérvár, Füzesgyarmat, Miskolc, Zalaegerszeg és Budapest II. kerületi önkormányzata írta azt, hogy idén nem adtak pénzt a rendezésre. Válaszukban nem részletezték, hogy pénzhiány vagy egyéb okok miatt.