Tudtad?  Miskolcon is Putyin haverja, a háborút támogató Kirill a főnök

Korábban írtuk

Szép példája a Miskolci Magyar Ortodox Egyházközség a magyar–orosz együttműködésnek, amely évtizedek óta jól működik. Mindehhez hozzájárul Miskolc egyik turisztikai látványosságának, a műemlék Szentháromság ortodox templom és egyházi múzeumnak a fenntartása, ahol Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza található.

 

– Egyházközségünkben a magyarok mellett több nemzetiség – bolgár, görög, orosz, ukrán – van jelen, és egy szíriai család, akik manulai keresztények – mondta Krank József parókus. – A többnemzetiségű híveink az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjében a Moszkvai Patriarchátus fennhatósága alatt és szerető atyai gondoskodásában gyakorolhatják hitüket. Aktív tagjaink száma 30 és 50 fő között mozog. Orosz híveink többsége régóta letelepedett és mélyen beintegrálódott a magyar társadalomba. Zömében vegyes házasságot kötöttek, és Miskolc és térsége értelmiségi rétegéhez tartoznak. Az egyházi életben aktívan vesznek részt, stabil, értékes tagjai a közösségnek.

boon.hu

Magyar Ortodox Egyház napjainkban hat egyházközséget és három filiát jegyez, székhelye Budapesten működik. Joghatósága kiterjed a magyar és orosz egyházközségekre is, főhatósága a Moszkvai Patriarcha.