Skip to content

Sötétítsünk, mossunk fel, ültessünk fát – Ürge-Vorsatz Diána jó tanácsai a hőséghullám elviselésére

Sötétítsünk, mossunk fel, ültessünk fát – Ürge-Vorsatz Diána jó tanácsai a hőséghullám elviselésére
Image: 73992727, Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus, klímakutató., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A hosszantartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is – figyelmeztet Facebook-posztjában Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A szakember jó tanácsokkal is szolgál arra, hogyan viseljük el a 36 fokos testhőmérsékletet is meghaladó meleget, különösen, ha nincs légkondicionál, amellyel ráadásul tovább fűtjük a kinti környezetet.

  • Éjjel nyissunk ki minden ablakot, és hajnalig tartsuk nyitva.
  • Hajnalban csukjuk be az ablakokat, és egész nap tartsuk zárva, az ajtókat is csak rövid időre nyitogassuk.
  • Kívülről árnyékoljuk le minden olyan ablakunkat, amelyikre rásüt a nap. Ehhez jó lehet zsalugáter, redőny, árnyékoló vagy egy fa lombja is, a benti függöny azonban nem segít a hűvösön tartásban.
  • Mossuk fel minél többször a köves felületeket, bent teregessük ki a száradó ruhákat, a párolgás ugyanis hűt.
  • Próbáljuk meg a főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni, amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba. A legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a sütést.
  • Próbáljunk meg minden viszonylag tiszta használt vizet összegyűjteni és azzal locsolni a fákat, bokrokat.

A legjobb hosszú távú védekezés a sok lombos fa, hiszen ez aktívan légkondicionálja párolgással a városi levegőt. Vagyis az igazi megoldás az, hogy ültessük el azokat a fákat, amik elviselhetően fogájk tartani lakóhelyünk éghajlatát akkor, amikorra a mostani hőség már hűvösnek fog számítani – írja a klímakutató, hozzátéve, erre sajnos nem kell sokáig várni.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük