A fények karácsonyi hangulatot teremtenek. Hogyan válasszunk ki a karácsonyfa világítást?

A karácsonyfánkat el sem tudjuk képzelni a gyönyörű fények nélkül. Hiszen a fények azok, amelyek más dekoráció nélkül is díszíthetik a fák. A világítás kiválasztásánál azonban gyakran hibázunk. Olvasson el néhány alapelvet, amelyeknek a karácsonyfa megvilágításának meg kell felelnie.

 

Fényfüzér kint vagy bent?

Ez az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, amikor fényfüzért választunk. Manapság nagyon gyakran szerelek fel kültéri karácsonyi világítást. Általában a kertben lévő fán, nem is kell tűlevelűnek lennie, vagy az ajtó körül, feldíszített virágcserépen és más helyeken is. Sokan kültérre is vásárolnak karácsonyfát, és azt is kivilágítják, díszítik. Lehet ez a fa az előkertben, a teraszon vagy az erkélyen. Fontos, hogy a kültéri karácsonyfa világítás IP44 besorolású legyen. Ez kültéren használható. Ha a fények IP20-as jelöléssel rendelkeznek, akkor csak beltéri használatra alkalmasak.

A technológia kiválasztása ma már egyértelmű

A modern karácsonyi világítás kizárólag LED-es lehet. Kíméletesebb a pénztárcához és a természetünkhöz is. Nem kell azon tűnődnünk, hogy a villanyóra állapota sokkolni fog-e bennünket a karácsonyi ünnepek után. Ha igen, a nem a LED fények miatt fog ez bekövetkezni.

TIPP: Válassza a beépített LED világítású fát. Nagyon népszerűek a beépített LED világítással rendelkező műkarácsonyfák. Megspórolja a fényfüzér beszerelésének munkáját, és egy nagyon praktikus kompakt megoldást kínál. A fák nagy mennyiségű integrált LED-del rendelkeznek, és némelyik havas verzióban is kapható.

A karácsonyfa fényfüzér hossza fontos

Nem szabad alábecsülnünk a karácsonyfa megvilágításának hosszát. Csak a kellően hosszúak tűnnek igazán hatékonynak. Meglepődhet, hogy a fénylánc ideális hossza egy 1,5 méteres fánál 15-20 méter, egy 2 méteres fánál 20-25 méter, egy 2,5 méteres fánál pedig 25-30 méter. Ha élő fát díszítünk a kertben, akkor egy 4,5 méteres fához 45-50 m, egy 5 métereshez 60-80 méter, egy 6 métereshez 80-100 méter fényfüzér szükséges. A fényfüzérek általában egymáshoz köthetők, így hosszigényeink már előre kiszámíthatóak.

A karácsonyi fényfüzér darabjainak formái

A karácsonyfa világításnak nem kell csak észrevétlen formájú LED-eknek lennie. Gyakran a gyártók is eljátszanak a formákkal. A csillagok, hópelyhek és jégcsapok már hagyományosak. Azonban ezek helyettesítik a legtöbb vagy az összes díszítést a fán. A klasszikusan díszített fényekhez válasszon egyszerűbb formájú lámpákat.

A karácsonyfa világítás színei

A fény színe nagy szerepet játszik fánk általános kialakításában. A hagyományos a meleg fehér krémes sárgás árnyalattal, a hideg fehér pedig hidegebb és fehérebb fénnyel. A jégkék fények nagy sikert arattak. Az egyszerűségtől azonban egyre gyakrabban a színes fényfüzérek felé haladunk. Az igényes felhasználók számára készültek az olyan fények, ahol különböző világítási módok – változó színek, villogási stílus és egyéb effektusok – választhatók .