„A Fidesz kommunista, a KDNP pedig a ministránsa” – zajlik Márki-Zayék demonstrációja
  • Szombatra Márki-Zay Péter hirdetett tiltakozás a megváltozó kataszabályok ellen és „a rendszer áldozataiért”.
  • A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszédet is fog mondani.
  • A program félóra csúszással kezdődött nagyjából 1000-1500 résztvevővel, a szervezők szerint egy órával később öt-hatezren voltak.
  • Viszonylag sok rendőrt látott munkatársunk a helyszínen.
  • Kedd óta mindennap volt tüntetés a fővárosban – és néhol vidéken is – a kedvezményes adónemet lényegében ellehetetlenítő új adószabályok ellen.

Vajda Zoltán: Bődületes adóemeléseket terveznek

Szánalmas Fidesz-nyalonc propagandistákkal kezdte beszédét Vajda Zoltán zuglói ellenzéki képviselő, az MSZP-frakció tagja, majd felsorolta, ki mindenki vesz részt a tüntetésen – szerinte a rendőrök is velük tüntetnek „jó sokan”. Azt ígérte, nem lesz szórakoztató, és aligha hazudott, mert úgy folytatta: „szeretett hazánk költségvetéséről fogok beszélni”. Inflációról, extraadókról, az unortodoxia blöffjéről, betervezett 2000 milliárd forintos „uniós pénzről” – amivel szerinte „a főnök háztartásonként félmillió forintunkat kockáztatja”.

A kormánynak abba kellene hagynia az ipari méretű és kitűnően megszervezett lopást, és ide is jönnének az uniós pénzek – adta meg a receptet arra, hogy mit kellene csinálni. Szerinte hagyni kell ezt a „háborús inflációs blöfföt”, mert ez „fideszes választási infláció”. A Fidesznek alkalma lenne olyan adót emelni, amivel mindenki egyetért, mondja a globális minimumadóról, amely ügyében „útszéli zsaroló gengszterként” viselkedik a kormány.

Előtte Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról beszélt: a miniszterek bérét 650 ezerrel emelték meg, „ők aztán felkészültek a rezsicsökkentés kivezetésére”, miközben a pedagógusok béremelési igényére azt mondják, hogy ha majd lesz rá pénz. A rendőrök, katonák béremelésének örül, de szerint ez arról szól, hogy erővel, erőszakkal akarják lenyomni azt a társadalmi akaratot, hogy másképp kellene kormányozni.

Az első beszédek után a helyszínen lévőkkel beszélgetve munkatársainkban az a kép rajzolódik ki, hogy a rendezvényen résztvevők csalódottak, amiért ilyen kevesen vannak, „csomó ismerős elégedetlen, de csak online nagy a szájuk”. Egy fiatal pár azt mondta, remélik, lesz majd valami vonulás, „szerdán is langyos tüntetésből lett valami izgalmasabb”.

cikk folytatása a telex.hu-n