2021-ben Magyarországon volt a második legalacsonyabb a fogyasztás az Európai Unióban, még Románia is köröket vert ránk abban a rangsorban
Mint korábban megírtuk, 2021-ben Magyarországon volt a második legalacsonyabb a fogyasztás az Európai Unióban, még Románia is köröket vert ránk abban a rangsorban. Öröm az ürömben, hogy a boldogság csak részben függ össze azzal, hogy mennyi pénzért tudunk árukat és szolgáltatásokat vásárolni, és sokkal inkább mutat összefüggést a lelki és a közösségi jóléttel.

Sajnos az OECD élettel való elégedettségét mérő friss számain az látszik, hogy a velünk majdnem megegyező mértékben keveset fogyasztó szlovákok jóval elégedettebbek az életükkel, mint mi. A 10 fokú skálán amúgy a dánok, izlandiak, finnek tartják magukat átlagosan a legelégedettebbnek, és nem a legtöbbet fogyasztó luxemburgiak.

VÍZ

Hiába van pénz, ha nincs víz. Ezen az sem segít, ha tudjuk, hogy a Fertő tó 150-200 évente kiszárad – legutóbb, 1867-ben még az is szóba jött, hogy szántóföld legyen a medrében. Ugyanakkor, a nemrég felmerült megmentési terveket egy szűk kör gazdasági érdekei diktálják, nem az ökológiai vagy természetvédelmi megfontolások. Ha ugyanis a Duna vizével próbálják feltölteni a Fertő tavat, és fürdőkádat csinálnak belőle, biztosan tönkremegy.

A hivatalos kommunikáció az „infrastrukturális hiányosságok” számlájára írta az első idei hőhullám napjait tetéző országos vízhiányt. Ám, úgy tűnik nem feltétlenül a csövek okozhatnak komolyabb gondokat a magyarországi vízellátásban. Bár a július eleji ivóvízkrízist átmenetileg sikerült enyhíteni, a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlatot radikálisan át kell alakítani ahhoz, hogy az ország lakható maradhasson, és a mezőgazdasági területek ne váljanak pár évtized alatt sivataggá. Az ivóvizes locsolás olyan pazarlás, ami a szántóföldi öntözéshez hasonlóan gyorsítja Magyarország elsivatagosodását.

GÁZ

Szakértői elemzések szerint idén ősszel-télen jó eséllyel bekövetkezik a gázválság Európában. Vlagyimir Putyin a gázfegyver ravaszán tartja a kezét, és a fenyegetés még valamennyire tud hatni Európára. De ha az idei válságot sikerül átvészelni, a következő tél már könnyebb lesz, Oroszországnak pedig nincs esélye arra, hogy megnyerje a háborút Ukrajnában.

ÉG

A hét elején személyesen Joe Biden amerikai elnök mutatta be a valaha épített legnagyobb űrtávcső, a James Webb első tudományos felvételét. A szenzációs színes képen az univerzum egy apró szelete látható, az eddig látott legtávolabbi és legősibb galaxisok ezreivel. Miután amerikai idő szerint hétfő délután bemutatták a legelső teljes értékű, színes felvételét, a NASA kedden további három képet publikált.

A fenti képen például az Éta Carinae-ködben található, közeli és fiatal csillagkeletkezési régió (NGC 3324) pereme látható. A csillagköd közel 8 ezer fényévre van a Földtől, és nagy tömegű csillagoknak ad otthont. A JWST által infravörös fényben rögzített képen először láthatók a csillagkeletkezés korábban láthatatlan területei. Az űrtávcső nemcsak mélyűr-felvételeivel örvendeztette meg azokat, akik már legalább a tavaly decemberi indítása, de akár a projekt 1999-es kezdete óta várnak a valaha volt legnagyobb, legfejlettebb és legdrágább űrteleszkóp tudományos eredményeire. A Webb ugyanis a Tejútrendszer több mint 5000, már azonosított exobolygóinak egyikét, a WASP-96b nevűt is szemügyre vette. A bolygó a gázóriások egy olyan típusát képviseli, amelynek a mi Naprendszerünkben nincs megfelelője.

NAPOZÁS

Napozni csak ésszel érdemes, az pedig leginkább azt jelenti, hogy egyáltalán nem tesszük – állítja mások mellett Michael Porter molekuláris genetikus, sejtbiológus, aki szerint ugyan lehet kevésbé károsan barnulni (például úgy, ha csak minden második nap napozunk), de összességében minden barnulás káros a bőrre, még akkor is, ha nem jár napégéssel.

A napfénynek való kitettség ugyanis nemcsak a bőrrák kialakulásának kockázatát növeli, hanem a bőröregedés olyan látható jeleiért is felelős, mint a ráncosodás vagy a pigmentfoltok.

KULLANCS

Egész Európában terjednek a Hyalomma kullancsok, amelyek normális körülmények nem kedvelnék a magyarországi klimatikus viszonyokat, ezért itthon nem is kellene tartani tőlük. A lelkes kullancsmegfigyelők jelentései alapján viszont úgy tűnik, hogy a paraziták már a spájzban vannak, és képesek átvészelni az egyre enyhébb magyar teleket is.

PITON

Az Ázsiában honos óriáskígyók eredetileg háziállatként érkeztek az USA-ba, de a tulajdonosok megunták őket, és egyre több példányt engedtek szabadon a floridai mocsarakban.

Az eredmény: elfogytak a nyulak, oposszum és mosómedve alig maradt, a biodiverzitásnak lőttek. A kígyók fejére kitűzött vérdíj és az éves hajtóvadászatok sem segítenek a helyzeten.

EGYENLŐSÉG

A járványkezelést társadalmi szempontból vizsgáló kutatás is zajlik, 31 európai ország részvételével. A 2023. szeptemberében záruló 30 hónapos projekt célja, hogy fenntartható megoldásokat találjon a nemek közötti egyenlőtlenségekre, és erősítse a társadalom járványokkal szembeni ellenálló képességét. A 31 országot felölelő kutatásban arra keresik a választ, hogy mi történt a járvány idején a nőkkel és a melegekkel, és ha érte őket külön hátrány, mit tettek értük az egyes kormányok. Hiába volt a covid alatt például több nemi erőszak, az európai helyreállítási próbálkozások kevés megoldást nyújtanak, a magyar terv pedig megnevezni sem nagyon kívánja az egyenlőtlenségeket.

FILO

A gyermekvállaláshoz, családalapításhoz való jogot számos emberjogi alapdokumentum, köztük az Emberi jogok európai egyezménye is elismeri. A szülői döntés ugyanakkor alapvetően érinti egy másik ember, a gyerek érdekeit, kilátásait, életesélyeit. Vajon szabadságunkban, jogunkban áll szülővé válni, csak azért, mert szeretnénk?

VIDEÓ

A Svédországban egy templom falában megtalált, több mint 1200 éves rúnakő évszázadok óta foglalkoztatja a tudósokat. Soros videóajánlónkban a világ legtöbb rúnát tartalmazó kövéről Henrik Williams rúnakutató beszél, sőt hipnotikus hangon fel is olvassa a rajta található szöveget.

ZANZA

A héten továbbá kiderült az is, hogy

és hogy sokkal többet jelent a társas kapcsolatfelvétel, mint a legtöbben gondolnák.

A hőhullámmentes hétvége reményében jó olvasást kívánunk:
Qubit

Támogatom a Qubitot!