Kórházi osztályok szűnhetnek meg a kata-módosítás miatt
A kórházak és a szakrendelők működésére is jelentős hatással lesz a kata szigorítása, ugyanis eddig közvetítő cégeken keresztül számos orvos és ápoló katázott.

Nem tudni, hogy a fideszes parlamenti képviselők tisztában vannak-e azzal, hogy a kormány által hétfőn benyújtott, majd kedden meg is szavazott kata-szigorítással súlyos helyzetbe hozták a jelenleg is ellátási gondokkal küzdő egészségügyet is. Az egészségügyben dolgozók egy része ugyanis vállalkozóként veszi ki a részét az ellátásból, és nélkülük gyakorlatilag nem lehet ügyeletet vagy műszakot sem szervezni. Bajba kerülhetnek azok a szakrendelők is, ahol a főállásban kórházban dolgozó orvosok vállalkozóként heti néhány órákat rendelnek.

Pontos és hivatalos adat nincs arról, hány egészségügyis dolgozik a főállása mellett vállalkozóként is. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Népszavának tíz–húszezerre becsülte az egészségügyben katázók számát. A Magyar Orvosi Kamara keddi közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a katázás szabályainak átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és az osztályokon.

Bérnővérek nélkül nincs ügyelet

Az orvosok és az ápolók között is bevett gyakorlat, hogy munkaviszonyuk mellett másik kórházban vállalnak műszakot, ügyeletet. Ezt vállalkozóként teszik, egészségügyi dolgozók közvetítésével foglalkozó cégeken keresztül. Ők azok, akik szabadidejük terhére vállalnak más intézményben munkát: néhány órára egy-egy műszakot, ügyeletet. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője szerint ezt a többség katás vállalkozóként tette meg eddig, mert így sokkal kevesebb volt az adóteher a szolgáltatónak és a munkavállalónak is. Az ápolók közül sokan több különböző kórházban vállaltak úgynevezett bérnővéri munkát: oda mentek, ahol éppen ápoló híján nem tudtak a törvényileg előírt létszámban ápolót kiállítani a betegek mellé. A bérnővérek nem egyénnek, vagyis a betegnek szolgáltattak, hanem a cégnek, amelyen keresztül kirendelték az adott kórházba. A cégnek pedig a kórház fizetett.

A bérnővérek nélkül nem lehet felállítani ügyeleti vagy műszaki sort azokban a kórházakban, ahol nincs elég ápoló

– húzta alá Soós Adrianna, aki azt is hangsúlyozta, hogy főleg a tartós munkaerőhiánytól szenvedő kórházakban eddig csak úgy tudták fenntartani az ellátást, a műszakokra csak úgy tudták kiállítani a törvényileg előírt számú ápolói személyzetet, hogy bérnővéreket hívtak.https://24.hu/belfold/2022/07/13/kata-valtozas-egeszsegugy-bernover-korhaz-szakrendelo/