78. Borízű Hang: Senki ne ugorjon fejest a kiszáradt Velencei-tóba!

GAS: Wehrmacht-bukósisak

Hónapok óta keresek könnyű bukósisakot városi robogózásra, de nem találok – lehet, hogy túl sok és speciális igényem van. Például szellőzzön – nem evidens, de ha nincs a bukó tetején nyitható szellőző, durva lesz a klíma odabent a hőségriadóban. A szellőző hátránya, hogy szinte sosem szép; a nagyon eyecandy dizájnú bukósisakoknak szinte mindig rossz a szellőzésük, úgyhogy a kompromisszummentes szépséget én már rég elengedtem. Volt egy egész elfogadható kínai robogós bukóm, de abból QAnon sámán-stílusú sapkát barkácsoltam, úgyhogy használhatatlan. Ugyanakkor a jelek szerint Uj Péter se maximálisan elégedett a sajátjával, mert ezzel szpemmelt meg a minap:

Hát ja, őt meg a Google Adsense szpemmelte, mert valójában leszarja, megvette-e végül a bukót, amit olyan sokáig keresett (meg), és csak az érdekli, hogy egy ideig kereste, egy kis pingeléssel talán rá lehet venni a vásárlásra. Vagy egy eladott kattintásra. És tessék, érdemes volt: már tudjuk, hogy nem csak a Magyar Szigeten kapni Wehrmacht bukót. 9457 forintért igazi bargain, nyilván full illegál, mert nincs benne az E betű, de a rendőrök között is sok a nemzeti érzelmű, érdemes kockáztatni. Aki viszont a német stílusú vintage szócsoportot megalkotta, mindenképpen felvenném az Indexhez olvasószerkesztőnek. De a becsületnapi vintage német stílusú menetelés sem ígérkezik rossznak.


GAS2: Tökéletes alvómaszk aranyáron

Hiszek a drága dolgokban, ez drága, tehát majdnem biztosan jó. Manta Sleep Mask Pro. Vagy persze csak a forint szar.

Ne mondd, hogy nem érzed benne a leküzdhetetlen addtocartot!

Na most a lányom hosszú évek óta csapatja az éjszakáit cicás maszkban. És végül is nem rossz, bár nekem vágja a fülem, lehet hogy kéne magamnak vennem egy kutyásat. Ez a reggel korán világos lesz-szindróma biztos mindenkinek megvolt már; a napok hosszának változása szinte minden életritmusba bekavar. Lehet perse töksötétet is csinálni, de az engem – sokakkal együtt – nyomaszt. Az ellenkező véglet a 2002-es Cristopher Nolan-film, az Álmatlanság főhőse, Al Pacino, aki Alaszkába megy nyomozni, de valahogy elkúródik a bioritmusa, amin nem segít, hogy az alaszkai nyárban éjjel is világos van.

És rejtélyes okokból kifolyólag Alaszkába még nem érkezett meg a sötétítőfüggöny, mint termékkategória, és boltban sem árulnak ilyesmit, hogy Al kicsit felpimpelhesse vele a kecót. Amúgy aki járt már szállodában, tudhatja, hogy ritka, hogy ne lehetne nagyon besötétíteni. NA MINDEGY, ez kellett a sztorihoz. Hiszen ha a felügyelő beköti a szemét, vagy csak a párnába fúrja a fejét, és horpaszt egy kiadósat, hová lesz az atmoszféra?!

Al Pacino megpróbálja feltalálni a sötétítőfüggönyt.

A Manta hasonló utat jár be, mint számos prémiumtermék: rendesen megcsinálnak valamit drágán, vagy legalábbis nem olcsón. Lehet, hogy már több száz folyóméternyi sötétítőfüggönyt megspóroltam volna életemben, ha nem a Lufthansa nejlon szemkötőjével kezdem ismerkedésemet az alvómaszkok világával. Ha befülled, az szar. Ha vágja a füled, az se jó. Ha gyomja a szemed… nem is folytatom, van itt buktató dögivel, de úgy nézem, a mantás brigád kipipálta a legkézenfekvőbb fennforgásokat. És még olyan special edition-jeik is vannak, mint a mélyhűtött betétekkel üzemelő szemhűtőmaszk, meg egyéb állatságok. Má’ érzem is a bizsergést.


Sorozat: Valhalla gyilkosságok (Netflix)

Nem mondom, hogy nem ajánlom, de csak azért, mert vicces így megnézni egyben az összes skandináv krimiközhelyet. Szar az idő, hideg van, a társadalom jóléti, de az árnyékban rosszlét is akad gazdagon, a cselekvést jórészt nők végzik, a férfiak csak szerencsétlenkednek, illetve maximum gyilkolnak, és… és hát kurva hideg van, és a nap se süt. Főleg, hogy biztonság kedvéért a legtöbb jelenet sötétedés után játszódik.

Kellemes közhelygyűjtemény, és már van második évada is, ha rákattannál.

Azzal együtt, meg kell mondjam, hogy a Valhalla Murders technikailag teljesen rendben van; ha nem töltesz el vele tíz percet, akár jó is lehetne. Tehát Izland a maga 350 ezres lakosságával nem csak egy csomó világszínvonalú kézilabdást és popzenészt bír kitermelni, de még elfogadható focistákra is futja, és emellett vannak nekik tisztességes színészeik. Ebből a szempontból tehát durva. És amúgy érdekes valamit izlandi nyelven nézni magyar felirattal. De. Ugyanakkor.

Az izlandi fos annyira élesen, kontúrosan világít rá a skandináv krimi túlhordottságára, hogy lélekben már A híd következő évfolyamát is elengedtem Saga Norenestül, és tulajdonképpen vevő lennék valami klasszikusra. De nem ám ilyen mondva csinált steampunk bohóckodásra, mint a Sherlock Holmes. Hanem mondjuk egy rendes Maigret, amiben a nagy darab keménykalapos gyökér félórákat baszakszik a vaskályhával, miközben hozat magának az étteremből két szendvicset, meg három korsó sört, és a pipáját szörcsögeti. A bűnténytől akár el is tekintenék, az szerintem mást sem érdekel, ha korrektül össze van rakva az atmoszféra, meg a karakterek.


Az aktuális, 78. Borízű Hang:
Senki ne ugorjon fejest a kiszáradt Velencei-tóba!

  • 00:00: Új műfajt avatunk: rádiós stílusú közvetítés egy infografikáról Nayib Bukele Twitteréről, nézze velünk! 
  • 07.00: Kolumbia az élen, nem meglepő módon…!
  • 10.45: Kávé és koka… de talán kevésbé a kávé…
  • 15.30: Jamaicai erőszak, és Bob Marley béketeremtő kísérlete.
  • 16.30: Könyvajánló; akit érdekel Jamaica: A brief history of seven killings. Kapcsolódó Netflix doku: Who shot the sheriff
  • 18.00: MC Hawer Lagzi Lajcsi ellen.
  • 23.40: Amikor UP belépett a MÚOSZ-ba, és a részeg BM-es horgászok MC Hawert üvölttettek, és bevallották a gödöllői kastély ellopott kristálycsillárját.
  • 29.00: Britül nem lehet reppelni.
  • 33.00: Groom slap, az új üzbég technó.
  • 34.30: A műsor végéig tiudnék beszélni a kerékpársport és az elektronikus tánczene kapcsolatáról.
  • 36.00: Burial megvolt? Úgy nézek ki?!
  • 37.30: Látogatás a félig kiszáradt Velencei-tónál.
  • 44.30: És most: kulinária.
  • 46.00: Sokk: látogatás egy átlagos magyar étteremben. Érezd magad megtisztelve, hogy vendég lehetsz!
  • 52.00: Szamurájkardos japán politikai merénylet. És a világhírű fotó róla.
  • 54.00: Még Priti Patel is kifarolt Boris Johnson mögül…

M