VÁR ÁLLOTT, MOST DISNEYLAND (II.)

 

 A modern város mást is jelenthetett volna

A Velünk a Város frakcióvezetőjének beszámolójából kiderült: a Modern Városok Program többi lába is inog Miskolcon. Simon Gábor a belengetett több száz térfigyelő kamerát és az ipari park fejlesztését is hiányolja. A pandémia nyomán meghozott kormányzati elvonásoknak köszönhetően szerinte azok teljesen abbamaradtak.

– A Diósgyőri vár átépítését szakmai és társadalmi konszenzus mellett lett volna csak szabad folytatni – húzta alá az egykori országgyűlési képviselő, aki úgy véli, az építkezés nem alaptalanul osztja meg a közvéleményt és a szakértőket is. Nagyobb baj – értékelte a helyzetet a politikus –, hogy még a jelenlegi, vitatott formájában sem látni az építkezés végét, miután a kormányzat ígéretei ellenére sem biztosítja a befejezéshez szükséges többletpénzt.

Simon Gábor becslései alapján jóval tizenötmilliárd forint felett landolhat a végösszeg, aminek jobb helye is lehetett volna szerinte. Közel sem lennénk ennyire kiszolgáltatva az orosz gáznak – álláspontja alapján –, és messze nem érintene meg bennünket a kontinensen tomboló energiaválság, ha a lehívható EU-s forrásokat az energiaracionalizálásra költhette volna a megyeszékhely.

Egyúttal emlékeztetett: a 2010-ben megalakult Orbán-kormány a sikeresen működő panelprogramot is leállította, holott a vár második ütemére szánt tétel – bármiféle lakossági önerő nélkül – további tízezer lakás számára jelenthetett volna megoldást, vagy éppenséggel háromezer családi házban üzemelne most napkollektoros és hőszivattyús rendszer.

minap.hu

Még mindig vitáznak a Diósgyőri vár felújításáról, pedig az építők már a falak tövében toporognak

Már elkezdődött a miskolci Diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme, állnak a daruk, készül az állványzat, a pénz is megvan, de még vitáznak a végső terveken. A kiszivárgó hírek szerint a város korábbi főépítésze, Rostás László megmakacsolta magát, szerzői jogokra hivatkozva nem akarja elfogadni az új városvezetés kéréseit a tervek részleges módosítására. Egyik forrásunk szerint a Diósgyőri várnál felsorakoztak a „hogyan kell egy várat felújítani”-vitát szorgalmazó szakemberek, hogy összecsapjanak egy virtigli fideszes volt városi főépítésszel, aki úgy érzi, ért a várrekonstrukcióhoz is. Mindebbe vegyül egy kis fideszes kultúrharc is, amit az egykori, kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, L. Simon László képvisel.https://atlatszo.hu/2021/03/29/meg-mindig-vitaznak-a-diosgyori-var-felujitasarol-pedig-az-epitok-mar-a-falak-toveben-toporognak/