Rishi Sunak volt pénzügyminiszter pályázik Boris Johnson helyére

Kedden Rishi Sunak lemondott pénzügyminiszteri posztjáról, vele együtt pedig Sajid Javid egészségügyi miniszter is távozott a brit kormányból. Távozásuk súlyos felmondási lavinát indított el, a brit Konzervatív Párt belső konfliktusai kiéleződtek, minek köszönhetően Boris Johnson csütörtökön beadta a lemondását.

Johnson lemondásához képest alig telt el egy nap, és Sunak máris bejelentkezett a miniszterelnöki posztra. „Valakinek meg kell ragadnia ezt a pillanatot, miként meg kell hoznia a megfelelő döntéseket is. Elindulok a a Konzervatív Párt vezetői posztjáért, és hogy az önök miniszterelnöke lehessek” – közölte Sunak a Twitteren közzétett kampányvideójában.

A Konzervatív Párt tagjainak körében végzett közvélemény-kutatás szerint Sunak 25 százalékkal vezet, ezzel megelőzi a 21 százalékon álló Liz Truss külügyminisztert.

A közvélemény-kutatás 493 párttag megkérdezésével készült a Channel 4 News megrendelésére.

Vitatott döntések

Sunak a kinevezése előtt alacsony adókat ígért, ennek ellenére komoly adóterhelés érte az országot. Idén az energiaszektorra kivetették a windfall taxet, ami a magyar extraprofitadóhoz hasonlít. Sunak áprilisban bejelentette, hogy a magasabb egészségügyi és szociális ellátási kiadások finanszírozása érdekében megemelik a jövedelemadót, amit 2023-ban társasági adó emelés követ.

Sunaknak az induláshoz támogatókra van szüksége. Amit eddig tudni, hogy Mark Spencer, a Konzervatív Párt magas rangú parlamenti politikusa már bejelentette a támogatását. A volt pénzügyminiszter kampányában a Ready for Rishi szlogent használja.

Rishi Sunak brit politikus, a Konzervatív Párt tagja. 2015 óta a Képviselőház tagja, 2019–2020 között Őfelsége Kincstára az Egyesült Királyság pénzügyminisztériuma főtitkára volt, 2020 óta pedig kincstári kancellárként annak vezetője, Boris Johnson kormányának harmadik legmagasabb rangú tagja. Wikipédia
HázastársAkshata Murthy (házas. 2009.)
TisztségAz Egyesült Királyság parlamentjének tagja ez óta: 2015.
Korábbi tisztségekBrit pénzügyminiszter (2020.–2022.), TOVÁBBIAK