A lángok a Csortos-kőnél, a Szalajka-völgy fölött pusztítottak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közleménye alapján.

Mint írják, “a sokak által ismert és szeretett Szalajka-völgy fölött, fokozottan védett természeti területen, egyik kultúrtörténeti bemutató tanösvény közelében hétfőn, majd sajnos még kedden is, tűz keletkezett.

Hétfőn a Szilvásváradi Erdészet által jelzett, messziről is jól látszó, magasra törő füst pár nappal korábbi, igen friss és szomorú emlékeket mozdított meg – szerencsére azonban itt az Erdészet szakemberei, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Egri Katasztrófavédelem tűzoltói, valamint kollégánk együttes erőfeszítése hamar megfékezte a lángokat.

A két nap alatt mintegy 1 hektáron sérült az egyébként igen értékes, fakitermelést nem szolgáló, 142 éves idős erdő és élővilága.

Bizonyíthatóan néhány fehér- és piros madársisak, illetve madárfészek kosbor egyed sérült, azonban az öreg fákban és az erdőrészletben nagy arányban megtalálható holtfában élő számos rovar, mint például a laposorrú ormányos, nagy hőscincér, skarlátbogár, pompás rózsabogár, nyolcpettyes virágbogár, valamint a pattanóbogarak több faja ugyanúgy sérülhetett.

Mivel a terület nem igazán látogatott, valószínűleg öngyulladás okozta a tüzet, amit egy eldobott üvegpalackon vagy annak cserepén a száraz növényzetre fókuszáló Nap sugarai lobbantottak be” – olvasható a honlapjukon.

Forrás és további fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága