Skip to content

Miskolc. 100 nappal a cikkünk után elég sovány eredmény. A méhek/darazsak köszönik jól vannak…

Miskolc. 100 nappal a cikkünk után elég sovány eredmény. A méhek/darazsak köszönik jól vannak…

Tisztelt Pusztai László!

Továbbítom önnek a Városgazda válaszát a témában:

A Lévay József és az Eötvös Lóránd utca kereszteződésében lévő fán egy méhész által kihelyezett méhkaptár található, amely a korábban a fa odvában megtelepedett méhcsaládnak a rajzáskor történő befogására szolgál.

A bejelentés helyszínét a Városgazda és a Bogármérnökség munkatársai megvizsgálták. Kollégánk a helyszíni szemle után május 9-én bejelentést tett a Katasztrófavédelemnek, valamint iránymutatást kért az ügyben. A bejelentésre Társaságunk többek között azt a tájékoztatást kapta, hogy a Katasztrófavédelem nem rendelkezik hatáskörrel a méhekkel/darazsakkal kapcsolatosan. Közvetlen veszélyhelyzetben a 112-re történő bejelentés során a méhek/darazsak befogását végző vállalkozásoknak technikai segítséget adhatnak (pl. magasból mentő), de szervezetszerű mentésre sem szakértelmük, sem eszközeik nincsenek.

A Városgazda weboldalán az alábbi eljárás kerül feltüntetésre:

Pontos eljárás méhrajbefogás és darázsveszély esetén:

Darazsak:

Amennyiben közterületen darazsat észlelnek, úgy a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nek szükséges jelenteni a weboldalunkon megadott elérhetőségek egyikén (https://varosgazda.hu/kapcsolat), ezt követően Társaságunk értesíti az alvállalkozóját, akik eljárnak az ügyben.

Méhek:

A méhekkel kapcsolatos tevékenységet csak engedéllyel rendelkező méhész szakember végezhet.

Amennyiben méheket észlelnek, úgy az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet kell megkeresni, ők az illetékesek méhrajbefogás esetén. (http://www.omme.hu/)

  • Intézmények (óvodák, iskolák, bölcsődék) környezetében lévő darázs és méh esetében, valamint közvetlen veszélyhelyzet esetén bejelentésüket a 112-es segélyhívószámon tehetik meg.

Erről a konkrét esetről a Városgazda munkatársai értesítették az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet.

Üdvözlettel:



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük