Milyen alapanyagokból készülhet az etikett címke?
Asian female small business owner using mobile app on smartphone checking parcel box. Warehouse worker, seller holding phone scanning retail dropshipping package postal parcel bar code on cell technology.

 

Amikor fel kell tüntetnünk bizonyos adatokat a termékeken vagy más tárgyakon, akkor a címkézés remek megoldást kínál. Azt azonban tudnunk kell, hogy a címkék többféle kivitelben készülnek és nemcsak a méretük más, hanem az anyaguk is.

 

Az etikett címke anyaga sok mindent meghatároz. Például azt, hogy a kültéren használt, szállított termékek jelölésére is alkalmas-e vagy például a hűtött árukra is felkerülhet-e. Annak érdekében tehát, hogy a számunkra legmegfelelőbb típust válasszuk, tudnunk kell milyen anyagú címkék közül választhatunk.

 

Hőérzékeny etikett címke

 

Ezek a legegyszerűbb, és ez által a legolcsóbb típusok, a nyomtatáshoz ugyanis nincs szükség kellékanyag használatára. Az adatok, jelzések, kódok a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására kerülnek fel a címkékre. Az egyetlen hátránya, hogy nagyon érzékenyek a külső hatásokra, az etikett címke felületére kerülő nyomatkép például nagyon hamar el tud maszatolódni.

 

Papír etikett címke

 

Valamivel tartósabb megoldást nyújtanak a papír címkék. Ezeknek a nyomtatásához azonban speciális, úgynevezett WAX festékszalag használatára van szükség, így a nyomtatásuk drágábbra jön ki. Ezeket a típusokat kizárólag beltéren lehet használni, a papír alapanyag ugyanis hamar tönkremegy nedvesség vagy erős napfény hatására. A hőérzékeny fajtákkal ellentétben a nyomatkép nem színeződik el és az is nagy előnye, hogy sok helyen, területen felhasználható. Többek között például dokumentumokat, termékeket, raklapokat, polcokat is meg tudunk jelölni velük.

 

Műanyag etikett címke

 

A harmadik csoportba pedig a műanyag címkék tartoznak, amik a legtartósabb, ugyanakkor a legköltségesebb alternatívát jelentik. A nyomtatásukhoz RESIN festékszalagra van szükség, ami a papír típusokhoz viszonyítva 20-30%-os költségnövekedést eredményez. Cserébe viszont kiválóan használhatók kültéren és extrém körülmények között is. Nemcsak az időjárásnak, hanem a vegyi és a mechanikai hatásoknak is ellenállnak, így a vegyiparban, autóiparban és gyárakban, üzemekben is előszeretettel használják ezeket.