Egy magyar fiatalember nyerte az asztalos világbajnokságot

 Egy mindössze 20 éves felsőörsi magyar fiatal, Simon Krisztián nyerte a Kazanyban rendezett bútorasztalos világbajnokságot. A siker benne volt a pakliban, hiszen Krisztián tavaly az Európa-bajnokságot is megnyerte. A győztes saját bevallása szerint egészen kicsi kora óta szeret fával foglalkozni, már kisiskolásként is a kalapálás és a fűrészelés volt a hobbija.

egy-magyar-fiatalember-nyerte-az-asztalos-vilagbajnoksagot-696x700

A World Skills névre hallgató versenysorozat keretein belül 63 ország összesen 1354 fiatal szakembere mérette meg magát 56 különböző szakmában. A magyar küldöttség eddigi legjobb eredményét érte el az idén: Krisztián aranyérme mellett tizenegy kiválósági érmet is szereztek a mieink, akik így összesítésben a 20. helyen végeztek.

A világbajnoki címig hosszú út vezetett. A tavalyi Európa-bajnokságra a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara háromfordulós válogatója után sikerült kvalifikálnia magát a későbbi győztesnek, akinek segítője Fekete Zoltán asztalos mester volt.

Krisztián a szakmai elismerés mellett pénzjutalmat is kapott, ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ajánlotta fel számára. Azonban Krisztián számára a szakmai elismerés többet ér, mint elmondta, az aranyérem igazi értéket többek között az adja, hogy sikerült megelőznie kínai vetélytársait. A kínai versenyzők hagyományosan a legjobbak közé tartoznak ezeken a versenyeken, a mostani megmérettetésen is szinte valamennyi számban dobogóra állhattak. A kínaiak titka az, hogy versenyzőiket egészen kicsi koruk óta készítik fel a versenyekre.