Skip to content

Amerikai katonák érkeznek Kelet-Európába

Amerikai katonák érkeznek Kelet-Európába

Amerikai katonák érkeznek Kelet-Európába, Ukrajna jelentős fogolycserét hajtott végre – a háború szerdai összefoglalója

Az Egyesült Államok növeli a jelenlétét Európában, Moszkva válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az ukrán elnök feltette a kérdést a NATO-csúcson, hogy melyik országot fogja legközelebb megtámadni Oroszország. Ez történt a háború 126. napján

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Szerdán folytatódott a NATO madridi csúcstalálkozója, ahol az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfői tárgyalnak két napig. A mai nap komoly bejelentéseket tartogatott, Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy jelentősen megnövelik a katonai jelenlétüket Európában.

Az amerikai elnök bejelentése szerint állandó katonai központot hoznak létre Lengyelországban, növelik a balti államokban és a Romániában állomásozó csapataik létszámát, újabb két F-35-ös repülőszakaszt telepítenek Nagy-Britanniába, 4-ről 6-ra emelik a Spanyolországban állomásozó amerikai hadihajók számát, illetve megerősítik Németország és Olaszország légvédelmi rendszerét.

Az orosz külügyi tárca kapásból reagált a hírre. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, a lépés kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről. Rjabkov szerint azok, akik a NATO kelet-európai katonai jelenlétének megerősítését javasolják, abban az illúzióban élnek, hogy Oroszországot meg lehet félemlíteni, és valamiképp fel lehet tartóztatni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt a madridi ülésen videón keresztül. Az ukrán államfő felszólalásában hangsúlyozta, hogy a már több mint négy hónapja tartó háborúnak nem szabad tovább elhúzódnia, ezért Ukrajnát több fegyverrel, elsősorban korszerű tüzérséggel kell ellátni. Szerinte Ukrajnának modern rakétákra és légvédelmi rendszerekre is szüksége van, hogy megvédje a civil lakosokat az orosz rakétatámadásoktól és bombázásoktól. Az ukrán emellett pénzügyi támogatást is kért a nemzetközi közösségtől.

Az ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megtámadhatja a NATO-tagállamokat. Szerinte „le akarja igázni” Litvániát. Zelenszkij úgy véli, a kérdés az, hogy „ki következik Ukrajna után”.https://hvg.hu/vilag/20220629_orosz_ukran_haboru_nato_csucs



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük