A tájékoztatón kérdezték Schmidt Ádámot arról, hogy az új gazdasági helyzetben általánosságban várható-e szemléletváltás a hazai sportesemények rendezésében, amire úgy válaszolt:

a gazdasági helyzet indokolttá teszi, hogy gazdaságosabb versenyrendezési formát szerintem erőltetnünk kell.”

Hozzátette azt is: érdemi hatástanulmány fog készülni, mielőtt a kormány garanciát nyújtana egy-egy versenynek.

© Túry Gergely

Nem kapott ilyen garanciát május végén – az új kormány megalakulása körüli napokban – a Magyar Jégkorong-szövetség, amely a jövő évi elitvilágbajnokságra nyújtotta be a pályázatát. A nemzetközi sportági szövetség emiatt végül nem engedte tovább a magyar jelentkezést. „Sportszakmailag mindenki kiemelten támogatandó eseménynek gondolta. Szerencsétlen együttállás volt ez, az idő rendkívül szűk volt. Tíz nap alatt – nyilván ebben közrejátszott a kialakult gazdasági helyzet is – nehéz dönteni nagyon súlyos milliárdokról, úgy, hogy esetleg nem is áll minden információ rendelkezésre, illetve nem mindennap ugyanaz az információ áll rendelkezésre” – magyarázta, megjegyezve: mielőbb szeretnének Magyarországra hozni egy hoki-vébét, „ez abszolút támogatandó ügy a mi részünkről”.

Egy esetleges budapesti olimpiáról is kérdezték Schmidt Ádámot, aki úgy fogalmazott:

ha sportért felelős államtitkárként olyat mondanék, hogy nem támogatom, akkor lehet, hogy innen egyből az orvosi rendelőbe kéne mennem.

Szerinte a régióban is példaértékű nálunk sportinfrastruktúra állapota, Magyarország pedig már sokszor bizonyította, hogy kiválóan tud rendezni és szervezni, s bárki, bármikor kérdezné, mindig azt fogják felelni: nagyon örülnének, hogyha egy olimpiát megrendezhetne Magyarország.https://hvg.hu/itthon/20220628_schmidt_adam_schmidt_gabor_sportallamtitkarsag_tao_sportmuzeum_olimpia#rss