Skip to content

Megmagyarázta Répássy Róbert, miért maradhatott a letartóztatásban is a végrehajtók elnöke Schadl György

Megmagyarázta Répássy Róbert, miért maradhatott a letartóztatásban is a végrehajtók elnöke Schadl György

 

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője kérdezte írásban Varga Judit igazságügyi minisztert arról, hogy miért maradhatott letartóztatása és a korrupciós vádak ellenére is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke Schadl György.

Varga Judit helyett azonban Répássy Róbert államtitkár válaszolt. Azt írta, hogy a hatályos jog szerint a MBVK elnökének tisztsége nem szűnik meg automatikusan a végrehajtói szolgálatból történt felfüggesztés eredményeként.

Az államtitkár felidézte, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezései alapján az MBVK hivatali szervének vezetője a szolgálatból azonnal felfüggeszti a végrehajtót, ha olyan közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt, amely 5 évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett. Schadlt pedig a végrehajtói szolgálatból felfüggesztette a kar, a felfüggesztés pedig az az annak alapjául szolgáló büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart.

A törvény alapján a kar egyetemi jogi végzettséggel, jogi szakvizsgával rendelkező végrehajtó tagja elnökké megválasztható, kivéve, ha kari tisztségtől való megfosztás, vagy pénzbírság fegyelmi büntetés hatálya alatt áll – tette hozzá Répássy.

Schadl Györgyöt 2021 novemberében gyanúsították meg azzal, hogy lefizette az Igazsgáügyi Minisztérium korábbi államtitkárát, Varga Judit tárcavezető akkori helyettesét, Völner Pált. Völner ügyvédje június 23-án Varga Judit igazságügyi miniszter kihallgatását indítványozta, mert úgy véli, hogy a korrupcióval gyanúsított egykori államtitkár olyan kérdéseket kapott az ügyészségtől, amelyekre csak volt főnöke tudna válaszolni.

A Schadl-Völner ügynek jelenleg tizenhat gyanúsítottja van, letartóztatásban ketten vannak, egyikük Schadl György. Völner Pál továbbra is szabadlábon védekezik.https://hvg.hu/itthon/20220627_repassy_robert_schadl_gyorgy_igazsagugyi_miniszterium_volner_pal_vegrehajtoi_kar#rss

 

                

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.2 Comments

 1. Névtelen
  2022.06.28. - 08:25

  Fényezi a szart.

 2. Névtelen
  2022.06.28. - 21:36

  Na ha meg tudta magyarázni, akkor jó, akkor nincs gond.
  Minden fasza, csak nagy a nép fantáziája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Északhírnök