Hogyan légy trendi, miközben a bolygó sorsáról is gondoskodsz?

A környezetszennyezés és az ebből adódó környezetváltozás napjaink legsúlyosabb problémái közé tartoznak. A legtöbb fashion blog azonban mégsem pedzegeti a témát. Pedig nem kell lemondanunk a stílusos megjelenésről annak érdekében, hogy a bolygónk sorát figyelembe vegyük. Manapság már egyre több alternatíva elérhető számunkra, hogy a környezetbarát módon válogassuk össze a ruhatárunkat. Nézzük meg tehát, mit tehetünk annak érdekében, hogy a saját megjelenésünk mellett az ökoszisztémára is odafigyeljünk?

Újrahasznosított anyagok és a divat

Ha kicsit szétnézünk a különféle divatos ruhadarabok között, akkor számtalan újrahasznosított anyagból készült ruházati elemet találhatunk. Ezek között akad újrahasznosított gyapjú és bőr is jócskán. Sajnos sokan még ezek létezéséről sem tudnak, amiért nagyban tehetnek azok a fashion blogok, amelyek egyáltalán nem térnek ki a környezettudatos életvitelre. Márpedig a folyamatos fogyasztás mellett az sem árt, ha teszünk valamint a Földért – másképp mit hagyunk majd unokáinkra? Ha ilyen ruhadarabok közül választunk, azzal viszont aktívan teszünk a környezetszennyezés ellen is, hiszen a legtöbb szemét magából a pazarlásból származik.

Természetes alapanyagok használata

A különféle természetes anyagokból készült ruhadarabok szintén segítséget jelentenek az ipari szennyezés elleni küzdelemben. Ez még akkor is igaz, ha épp nem újrahasznosított anyagokról beszélünk. Természetesen itt nem kell azonnal fűszoknyára és egyéb drasztikus dzsungelöltözetekre asszociálnunk. A bőr például egy olyan anyag, amely hosszú idő óta jelentős szerepet tölt be a divatvilágban, csakúgy, mint a lenvászon vagy a gyapjú. Ezek előállítása pedig jóval kevesebb toxikus anyag kibocsátásával jár, mintha például a teljesen szintetikus, műszálas ruhadarabok gyártásáról lenne szó. Így tehát valóban megéri a természetes anyagok mellett lerakni a voksunkat, ha fontos számunkra a környezetvédelem. Mindamellett egy minőségi bőr vagy gyapjú kabát sokkal hosszabb életű lehet, mint egy tömeggyártott műszálas darab. Erről bővebben is olvashatunk a blog CCC cikkeit böngészve.

Hogyan válthatsz te is természetesre?

Sokan a bolygó védelmén felbuzdulva azonnal szeretnék lecserélni az egész ruhatárukat. Azonban ez akaratlan is némi selejtezéssel jár, ami nem feltétlen szolgálja a Föld sorsát. Így tehát amennyiben valóban fontos számunkra az ökoszisztéma, jobban tesszük, ha a fokozatosság elvét betartva látunk ennek neki – ezzel elkerülve a pazarlást. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy régi műszálas cipőink kidobálása helyett megvárjuk, még azok tönkremennek, következőleg pedig valamilyen természetes anyagból készült, tartós lábbelit veszünk. Sokak számára ez elsőre plusz kiadásokkal járhat, viszont nem árt észben tartanunk, hogy ezek az anyagok igencsak hosszú életűek. Tíz évre leosztva pedig egy-egy ilyen cipő vagy kabát ára igencsak csekélynek tűnik majd, ahhoz az összeghez képest, amelyet minden évben kiadnánk egy új, gyengébb minőségű ruhadarabra.