Besenyei Péter. Ha egy dorado vagy tonhal akad a horgára, azt ott a helyszínen, a nyak mögötti részét kivágva megeszi

Besenyei Péter legnagyobb hala egy 300 kilós cápa volt

Besenyei Péter a Maty-éri víztározónál rendezett versenyen 5. helyezést ért el / Fotó: Varga Imre

Besenyei Péter a Maty-éri víztározónál rendezett versenyen 5. helyezést ért el / Fotó: Varga Imre

A műrepülő-legenda ezen a héten a Maty-éri víztározónál rendezett versenyen tette próbára horgászként a szerencséjét.

Besenyei Pétert először négyévesen vitte le az édesapja a Rába partjára pecázni, azóta pedig szenvedélyes horgásszá vált. Szeret hazai és külföldi édesvizeken is keszegezni, pontyozni, főként úszóstechnikával.

Két botot is elvitt az óriás ponty

– Nagyon kedvelem a holtágakat. Az elbújós, igazi vadvizek a kedvenceim – mondta a Blikknek Besenyei, aki a héten horgásznagykövetként volt jelen a szegedi Maty-éri víztározó versenyén. Bár ez alkalommal nem volt igazán szerencséje – 5. helyezést sikerült elérnie –, az elmúlt években akadt már jó néhány kapitális fogása.

Egyik legemlékezetesebb fárasztása – amely 2003-ban országos rekord is volt – egy 28 kilós pontyhoz fűződik. Két bottal horgászott a feleségével, amikor a hal elvitte az egyiket, ami a másikkal összeakadt. Beugrottak a csónakba, sikerült elkapniuk a botokat, de nem tudták, melyiken van a hal.

– Mondtam a páromnak, vágja le azt a damilt, ami nem kell, mert nagyon zavart – mesélte a műrepülő. – Ő nagyon megijedt, nehogy rosszat vágjon el. Úgy nézett ki, mint egy tűzszerész, akinek az élete múlik azon, hogy a jó vezetéket választja-e. Közben állítólag az is felmerült benne, ha rosszul dönt, az akár válóok is lehet. Végül szerencsénkre attól szabadultunk meg, amelyiktől kellett. Utána pedig még három és fél órát küszködtünk a hatalmas hallal, amíg kiszedtük – idézte fel Besenyei.

Besenyei Péter feleségével is megszerettette a pecázástBesenyei Péter feleségével is megszerettette a pecázást

Helytállt a tengeren is

A műrepülő-legenda egy-egy jó kapásért szó szerint a Föld túlsó végéig is képes elutazni. A Tonga-szigetek volt a legtávolabbi helyszín, ahol pecázott, de horgászott már Gambiában, Szenegálban, Dél-Afrikában, Kenyában, Kínában, Thaiföldön, a Sey­chelle-szigeteken és Tahitin is. Élete eddigi legnagyobb halát tengeren fogta, konkrétan egy háromszáz kiló feletti bika­cápát. Néhány finomabb hal kivé­telével mindegyiket visszaengedi a vízbe. De ha pél­dául egy dorado vagy tonhal akad a horgára, azt ott a helyszínen, a nyak mögötti részét kivágva megeszi.

800 ezer horgász van hazánkban

A Maty-éri víztározónál rendezett versenyen az is kiderült, hogy a fiatalabbak, a családosok körében is egyre népszerűbb sport a horgászat.

– 2015-ben újragondoltuk és átszerveztük a Magyar Országos Horgász Szövetséget – mondta dr. Dérer István, a MOHOSZ főigazgatója. – Célunk az volt, hogy új horgászokat toborozzunk és legális keretek közé tereljük a régieket.

Ez azt eredményezte, hogy több mint a duplájára nőtt a regisztrált horgászok száma. Ma Magyarországon papíron 800 ezer pecás van.

Dr. Dérer szerint régen mindenki úgy gondolta, hogy a horgászat a ­pocakos-söröző, idősödő, magányos ­emberek sportja. Manapság a 40–65 év közöttiek vannak többségben. Sőt, egyre több nő és gyerek tölti a szabadidejét pecabottal a kezében. Igazi családi sporttá vált.

Besenyei PéterPecaHorgászat