A mesterséges intelligencia hatása a mindennapi életre

 

Azt mondhatjuk, hogy minden évtizednek megvannak az adott korra vonatkoztatható vívmányai, így például amíg a 80 -as évek a számítógépek korának mondható, addig a 90 -es éveknek az internetet köszönhetjük. A 2000 -es években pedig a telefonok korát, és a közösségi média jelentőségét persze. A mai kor legjelentősebb változásai pedig a mesterséges intelligenciához köthetőek, ami pedig már több mint 70 -éves. Megjelenése óta pedig egyre nagyobb lépésekben fejlődik az évek alatt, és amíg rengeteg dolog elképzelhetetlennek tűnt régebben, addig jó eséllyel ma sem tudjuk még mi mindenre számíthatunk.

A játékok minősége és fejlődése

Ha például azt vesszük számításba hogy a videojátékok és a kaszinójátékok minősége mekkora mértékben fejlődött az évek alatt láthatjuk, hogy messze vagyunk már attól amit mondjuk 20 éve tapasztalhattak a játékosok. Az olyan népszerű weboldalak például, mint a https://gg.bet/hu/casino ma már több száz játékkal és nagyszerű minőséggel várják a játékosokat. Mindeközben pedig a játékokban elérhető extra funkciók és a kaszinókban elérhető bónuszoknak köszönhetően könnyen megpakolhatjuk ma már a zsebeinket egy kis extrával is.

Amíg pedig régebben csak alap játékok voltak elérhetőek, addig ma már elképzelni sem tudjuk mi mindenre lehetőségünk lehet egy kaszinó játék kipróbálása alkalmával.

Az elmúlt évek fejlődése

Vannak olyanok természetesen akik a mesterséges intelligenciát egyből a robotokkal hozzák párhuzamba, de a valóságban az életünk nagyon sok területét körbe öleli, olyan területeken is, amire nem is gondolnánk. Általánosságban abban segít, hogy a folyamatok gyorsabb vágányra terelődjenek, ezáltal a mi mindennapi életünket egyszerűsíti le és természetes javítja is az életünk minőségét. Ezzel biztosítva, hogy sokkal rövidebb idő alatt, sokkal messzebbre jussunk. Legyen szó az online vásárlásokról vagy épp a tömegközlekedésről, az AI hatalmas piacot fed le egyszerre, ezáltal pedig a minősége is évről évre egyre javul.

Közösségi média

Akár a laikus embereket, akár szakértőket kérdeznénk, jó eséllyel egyetértenek abban, hogy a közösségi médiának nemcsak jelene, de jövője is lesz a virtuális világban. Már önmagában azzal, hogy a facebookon böngészel és lájkolgatsz mesterséges intelligenciát használsz. Szakértők ráadásul azt is mondják, hogy a közösségi médiával kapcsolatos felületek bevétele akár a 3x -osára is emelkedhet pár éven belül ha a mostani tendencia marad továbbra is.

A közösségi média felületeken a mesterséges intelligencia találmányaival főként hirdetés formájában találkozhatsz egyébként, mert ezzel biztosítja a megannyi közösségi média profilod, hogy hozzád illő hirdetéseket kapj a hírfolyamodban.

Itt persze említhetjük a Facebook és az Instagram hirdetést is, de ha például azt vesszük alapul, hogy a TikTok mennyire személyre szabott tartalmakat tud generálni a felhasználóknak, hamar rájöhetünk hogy nem véletlenül látunk mindig aranyos kiskutyákról videókat, ha szeretjük a kiskutyákat.

A fizetett kampányok a közösségi média felületeken egyébként nagyban segítik a Marketingesek munkáját, mert ha van egy célközönség, ezek a felületek biztosítják, hogy a cél el is érje a közönségét a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

A legnépszerűbb digitális asszisztensek

Az olyan nagyszerű digitális asszisztensek mint például a Google Home óriási népszerűségnek örvendenek napjainkban. Természetesen ide sorolhatjuk az Amazon Alexát is. Ezek a digitális segítők mindenre használhatóak a jegyzeteléstől egészen a számítások elvégzéséig, de riasztások és zenelejátszás terén is tudnak segíteni. Ezen kívül az olyan rendszerek mint például a Google Home a lakásunk optimalizálásában is segíthetnek, így például a hőmérséklet vagy épp a világítás beállításában.

Ezek a digitális asszisztensek folyamatos tanulásnak köszönhetően képesek hosszú mondatokban, teljesen emberszerűen is válaszolni, így a felhasználóval való kapcsolattartás idejétől számítva egyre jobb társá válnak.

Megemlíthetjük itt egyébként külön az iOS rendszerét is, ami lehetővé teszi, hogy amennyiben Siritől kérdezünk valamit és rossz választ ad, jelezzük azt neki, hogy ebből tanulhasson. Ezzel biztosítva, hogy a következő alkalommal megfelelő segítségnyújtást biztosítson.

A legnépszerűbb asszisztensek:

  • Google Home
  • Amazon Alexa
  • Siri

Online shopping

Valószínűleg vásároltál már online, így te magad is elmondhatod hogy használtad a mesterséges intelligenciából származó lehetőségeket. Az, hogy felkeresel egy weboldalt és vásárlást rögzítesz, egy üzenetet küldesz a weboldalnak és a keresőmotoroknak, hogy az érdeklődési köröd kibővült. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy sok esetben különböző hirdetések által jutnak el az online webáruházba a vásárlók. Egy másik momentumként az online vásárlások közben elérhető élő chat funkciót említhetjük amely csakugyan a mesterséges intelligenciának köszönhetően érhető el a felhasználók irányába.

A mindennapi életünk része

Azt mondhatjuk tehát, hogy a mesterséges intelligencia az életünk része, ha akarjuk ha nem. Már az első kattintástól az interneten reggel egészen az utolsóig este, folyamatosan információkat osztunk meg magunkról, hogy a telefonunk és az internet egyre inkább személyre szabott tartalmakat biztosítson számunkra. Bár nem is gondolnád, hogy az ajánlatok, hirdetések és különböző nagyszerű termékeket amiket látsz a hírfolyamodban mind a mesterséges intelligenciának köszöntőek, mégis azt mondhatjuk hogy lassan minden ami körülöttünk van valahogy használja a neki köszönhető lehetőségeket. A jövő pedig még csak most jön, és jó eséllyel azt mondhatjuk, hogy elképzelni se tudjuk, mit hozhat.