Krizáék Évekig megtévesztették a közvéleményt. Kormányengedély egyelőre nincs, a város azonban úgy döntött, hitelt vesz fel
Kormányengedély egyelőre nincs, a város azonban úgy döntött, hitelt vesz fel, hogy rendezni tudja az előző városvezetés által vissza nem fizetett adósságot. Erről már közgyűlési döntés is van.

Éppen tíz éve annak, hogy a Fidesz-KDNP-s városvezetés 2022-re tolta a korábban felvett svájci frank alapú kötvények visszafizetésének határidejét. Hogy miért nem törlesztették a hitelt regnálásuk alatt, azt homály fedi, mindenesetre vészesen közeleg az augusztus 1-jei végső törlesztési időpont, így a városvezetésnek lépnie kellett. A májusi közgyűlésen, zárt ülésen döntöttek arról a képviselők, hogy a ma már 8 milliárd forintot is meghaladó fizetési kötelezettséget úgy teljesítenék, hogy mintegy 4 milliárd forint hitelt vesz fel a város, amiből a kötvény egy részét visszafizetik, a többit pedig saját forrásból – tudta meg lapunk a Velünk a Város frakcióvezetőjétől.

– Ahhoz azonban, hogy hitelt lehessen felvenni, kormányzati döntés kell a jelenleg hatályos jogszabályok szerint – tette hozzá Simon Gábor, aki elmondta azt is, hogy a legnagyobb magyar bankkal már tárgyaltak erről, meg is kapná Miskolc az összeget. Csak az engedély várat magára. Pedig – hangsúlyozta a frakcióvezető is – nem a kormánytól kérik a pénzt, nekik pusztán hozzá kellene járulniuk, de mindez a mai napig nem történt meg. Elutasítást mindenesetre már kaptak korábban.

A cívisváros szerencsésebb helyzetben van. Debrecen iparterület létesítésére, bővítésére 14 milliárd forint kölcsönt kapott a kormánytól, ezt hat év alatt kell törleszteniük – olvasható a Magyar Közlöny június 11-ei számában.

– Miután átvettük a város vezetését, és láttuk a számokat, tudtuk, hogy ez a probléma be fog gyűrűzni, ezért már tavaly is beadtunk egy hitelkérelmet – amit aztán karácsony környékén elutasított a kormány. Pedig intézkedéseik, elvonásaik már egyébként is megtépázták, majdhogynem ellehetetlenítették a város gazdálkodását – mutatott rá Simon Gábor.

Még 2005-ben indította el a miskolci önkormányzat kötvénykibocsátási programját, az akkor felvett 12,5 milliós svájci frank alapú hitelt (akkori árfolyamon 1 milliárd 960 ezer forintot) többek között a belvárosi rehabilitációs programra, ingatlanfejlesztésre, épületkorszerűsítésre, illetve a Mechatronikai Ipari Park előkészítésére kívánták felhasználni. 2006-ban újabb kötvénykibocsátás történt, ekkor 10 millió svájci frank (1 milliárd 700 millió forint) értékben. A kötvények végleges visszafizetési határideje 2013 augusztusa volt, és akkor 5,6 milliárd forintot kellett volna megfizetnie a városnak. A visszafizetésre tehát volt terv és akarat, de a Fidesz-KDNP vezette önkormányzat módosította a határidőt előbb 2018, majd 2022 augusztusára. Most az összeg lassan a duplája.

Simon Gábor azért is áll értetlenül a késlekedés miatt, mert 2012-ben az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát. Miskolctól 36 milliárd forintot.

– Folyamatosan azt harsogták, hogy a város minden adósságától megszabadult, még óriásplakát-kampányt is építettek erre. Én azonban kérdem: ha valóban ennyire dübörgött a gazdaság, miért nem fizették vissza? Aztán ki is derült, hogy a nagy fejlődés nem volt igaz: közel 10 milliárd forintos tétellel tartoztak például a Miskolc Holding Zrt. felé, és bizony jelentős tétel volt a kötvény visszafizetése is. Évekig megtévesztették a közvéleményt, és egy akkora terhet hagytak itt a városvezetés nyakán, ami komoly problémát okoz. Ilyen mértékű szabad pénzeszköze ugyanis erre a célra nincs az önkormányzatnak. Milliók tudhatják sajnos, hogy egy ilyen, svájci frank alapú tartozás micsoda terhet jelent – fűzte hozzá a frakcióvezető.

Fotó: Archív