Az új bringa út200 kilométer hosszban kerülné meg Tokaj-Hegyalját és a zempléni térséget

A balatoni kör párja lehet

A fejlesztés keretében tehát egy olyan új kerékpáros útvonal létrehozása a cél, amely meghatározóan új dűlő- és kerékpárutakon – a meglévő ilyen jellegű burkolt útszakaszok integrálásával – közel 200 kilométer hosszban kerüli körbe a borvidéket és a Zemplén-Abaúj térséget. A szándékok szerint a létrejövő útvonalat a későbbiekben úgy kell tudni „pozicionálni”, hogy az a balatoni bringakör hegyvidéki párja legyen, s minden kerékpáros túrázó bakancslistájára felkerüljön.

A tokaj-zempléni kerékpáros körpanoráma kiépítésekor – a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elképzelései szerint – fontos szempont, hogy biztonságos, gyermekes családok és iskoláskorú csoportok által használható legyen. A turisztikai szolgáltatások, panorámapontok között a kerékpározás ne csak közlekedési mód, hanem folyamatos élményszerzési lehetőség legyen. Keresik a kapcsolódó körök, alternatív erdei útvonalak kialakításának módjait, melyek lehetővé teszik egy-egy kisebb térségben a 30–60 kilométeres körtúrákat. Mindehhez szükséges még a kerékpáros és kerékpárosbarát szolgáltatások kiépítése, fejlesztése.

Tart a tervezés

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. koordinálásával az elmúlt 12 hónapban – többek között – elkészült a térség kerékpárforgalmi hálózati terve. Van már tervezője a Hollóháza–Pálháza és a Sárospatak–Tolcsva szakasznak, és készülnek az engedélyes és kiviteli tervek. Hasonló helyzetben van a Tolcsva–Mezőzombor szakasz, amely esetében a tervezés határideje 2022. július. Megtörtént az előzetes egyeztetés a kivitelezésre létrehozandó konzorciumokról a Hollóháza–Pálháza és a Sárospatak–Tolcsva szakaszokkal érintett valamennyi önkormányzat részvételével. A kivitelezésre szakaszonként egy-egy konzorciumot hívnak életre, melyekben várhatóan az önkormányzatok a közigazgatási területükre eső építési költségek mértékében támogatott partnerként vesznek részt, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nkft. pedig konzorciumvezetőként a projektmenedzsment megvalósításáért felel. boon .hu