Vigye ingyen, vagy vegye olcsóbban!

Visszatérve kicsit a növényekre: akciósan, ingyenesen nem csak az üzletekben lehet hozzájutni. F. Nagy Zsuzsannától tudjuk, már évek óta működteti a Zöld Kapcsolat Egyesület az Öko Kertész Klubját, most, jövő keddre is megszervezik mag- és palántabörzéjüket, cserebere-­akciójukat (Miskolc, Kossuth utca 13., 16.30).

– Paradicsompalánta cserél tulajdonost például tökpalántával, de akár almát, dísznövényt, szappant is adhatunk a magért, palántáért cserébe – mondja a civil egyesület elnöke. – Egyre több embert érdekel a program, egyre terjed ez a fajta odafigyelés, takarékosság.

F. Nagy Zsuzsanna szerint a palántás és a hasonló akciókkal a faji sokszínűséget támogatjuk, és a klímavédelemért is rengeteget teszünk.

Ételmentők a neten

Egyre népszerűbb a Munch.hu Ételmentők nyilvános csoport a Facebookon: most már miskolci és környékbeli éttermek és pékségek is csatlakoztak hozzá. Lényege, hogy ha letöltjük az appot a telefonunkra, akkor este akár fél áron is hozzájuthatunk bizonyos pékárukhoz, süteményekhez, sőt akár meleg ételekhez is.

– A kedvenc éttermemben rendszeresen marad például leves vagy valamilyen kész­étel. Ha látom az appon, hogy van abból, amit szeretek, elmegyek, és ott helyben meg is eszem – árulja el Anna. Mint mondja, vannak éttermek, ahonnan rendelhetünk is fél áron, de a legtöbb helyre el kell érte menni személyesen. Ő maga Budapesten egyetemista, ott például már kiterjedtebb a hálózat, de bízik benne, hogy Miskolcon is egyre többen csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. Mind a szolgáltatók, és mind a fogyasztók. https://www.boon.hu/helyi-eletstilus/2022/06/vigye-ingyen-vagy-vegye-olcsobban