Skip to content

Hiába az erről szóló rendelet, mégsem jutnak ingyen adrenalininjekciós tollhoz azok, akinek szüksége lenne rá

Hiába az erről szóló rendelet, mégsem jutnak ingyen adrenalininjekciós tollhoz azok, akinek szüksége lenne rá

Az anafilaxiás rohamot megállító Epipen életmentő lehet.

Április végén született döntés arról, hogy ingyenesen hozzáférhető legyen az Epipen néven ismert adrenalinos injekciós toll azoknak, akiknek korábban már volt anafilaxiás rohamuk (légzésmegálláshoz vezető heves allergiás reakció), a gyakorlatban azonban még mindig nem működik az ellátás – számol be az RTL Híradó.

A rendelet értelmében ingyenesen, illetve a veszélyeztetettek 70 százalékos támogatással lenne elérhető az injekció, azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) még mindig nem adta ki azt az engedélyt, ami a tb-támogatáshoz szükséges.

Az RTL emlékeztet: májusban egy újpesti óvodában ezzel a gyógyszerrel sikerült megmenteni egy ötéves kisfiú életét, januárban azonban egy hétéves gyermek meghalt az anafilaxiás sokk miatt, ott nem volt kéznél az injekció. Utóbbit követően lobbiztak civil és szakmai szervezetek, hogy a gyógyszer minden köznevelési intézményben elérhető legyen, illetve az érintettek/veszélyeztetettek kedvezményesen juthassanak hozzá.

© SHERRY YATES YOUNG / SCIENCE PHOTO / SYO / Science Photo Library via AFP

Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület képviselője a csatornának azt mondta, rengetegen várják, hogy a döntés végre a gyakorlatban is működjön, ugyanis 16-20 ezer forintba került egy darab Epipen, ebből pedig mindig kettőre van szükség, amely jelentős tétel.

Az RTL megkereste a NEAK-ot, akik azt mondták: folyamatosan tárgyalnak a gyártóval, hogy a készítmény „mielőbb felkerüljön a tb-támogatott gyógyszerek listájára.”



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük