Miskolc. Tündéri kert. F. Nagy Zsuzsa:  egyik hatóság sem intézkedett… 2021.10.29

F. Nagy Zsuzsához, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökéhez tavaly október 11-én érkeztek a jelzések, hogy a kert területén elapadtak a vízfolyások, és a keleti oldalon található kis tó is kiszáradt. Emiatt a halak és egyéb élőlények százával pusztultak ki. Volt, aki vödörbe mentette a halakat, amikor még éltek. A környezetvédő bejelentést tett az üggyel kapcsolatban Miskolc jegyzőjének mint állatvédelmi hatóságnak. A jegyző ezt továbbította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak.

– Innen két főosztálytól kaptam választ. Az agrárügyi főosztály azt írta, hogy a Tündérkert tava nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterület, ezért a halgazdálkodási hatóságnak további intézkedésre nincs lehetősége. A hatósági állatorvos pedig azt válaszolta, hogy telefonon kereste meg a terület bérlőjét, aki azt válaszolta, hogy nem tud a halpusztulásról, a parkban minden rendben van, de a személyes találkozótól elzárkózott. A hatósági orvos az október 22-én tett helyszíni szemle során elpusztult halakat nem talált – sorolta F. Nagy Zsuzsa.

Mint fogalmazott, tulajdonképpen egyik hatóság sem intézkedett, pedig egyértelmű, hogy környezetkárosításról van szó. Az önkormányzatnak a bérbe adott területen hatásvizsgálatot kellene végeztetnie, majd kezelési tervet írnia, hogy megnyugtató legyen a park sorsa. A környezetvédő a közeljövőben jelzi aggályait a rendőrségnek, a főállatorvosnak és ismételten Miskolc jegyzőjének.

boon.hu