Nem biztos, hogy jó ötlet üzeneteket küldeni a galaxis peremére, mert lehetséges, hogy olyanok is meghallják, akiknek nem kellene – véli Alberto Caballero.

A tudósok már hosszabb ideje kémlelik az égboltot idegen civilizációk után, amiket (illetve akiket) többször meg is próbáltak „felhívni”. Természetesen nem hagyományos telefonálásról van szó, hanem jelküldésről, egy olyan tudományos üzenet sugárzásáról, ami fontos információkat árul el rólunk, emberekről, és a Földről.

Ez a fajta kapcsolatkeresés azonban nem biztos, hogy előnyös – hangoztatja a Vice szerint egy amatőr csillagász, Alberto Caballero, aki a Vigo Egyetem doktorandusza. Szerinte hibás azt gondolni, hogy a galaxisunkban nem lehetnek fejlett civilizációk, így az üzengetés akár végzetes is lehet. A csillagász egy eddig nem ellenőrzött munkájában azt is megbecsülte, hány ilyen civilizáció létezhet: úgy számolt, hogy legalább négy ilyen lehet odakinn, és ezeket akár gonosz szándék is vezérelheti.

Caballero úgy véli, hogy a négy – potenciálisan létező – civilizáció az emberhez hasonló fejlettségnél tarthat, de elképzelhető, hogy olyan is akad köztük, ami a csillagközi utazásra is képes. A csillagász egyébként egy tudós munkáját használva tett megállapításokat, de mint hangsúlyozta: ezek nem tudományos eredmények, csupán feltételezések. Ezektől pedig azt reméli, hogy a kutatók is átgondolják, tényleg kell-e üzenet küldjünk a világűr ismeretlen szegleteibe.https://hvg.hu/tudomany/20220608_urleny_foldonkivuliek_civilizacio_galaxis_kutato