Genetikai rendellenesség miatt születnek szem nélküli hódok a Taktaközben

A Hortobágyi Madárkórház vett gondjaiba egy szem nélküli hódot, mely közlekedési baleset áldozata lett. A hód nem a balesetben veszítette el a szemét, már így született egy egyre gyakoribb genetikai rendellenesség miatt.

A Hortobágyi Madárkórház segítségét kérte az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület, miután egy autóbalesetben megsérült, szem nélküli hódot találtak. Az egyesület képviselője még azt hitte, hogy az állatnak a sérülés előtt volt szeme, ám a madárkórház szakembere kiderítette, a vak hód már szem nélkül született.

Még meglepőbb, hogy a baleset előtt a körülbelül kétéves állat teljes életet élt a vadonban, sőt 30 kg-os súlyával a hódok között kifejezetten dundinak számít. Az állat horzsolásos sérüléseket szenvedett, de az állatvédők úgy döntöttek, hogy gyógyulása után sem térhet vissza a természetbe, helyette egy biztonságos állatparkban lel majd új otthonra.

Nem az állat volt az első szem nélküli hód, melyet a térségben találtak. A kommentelők hamar jelezték, hogy a hód elütésének helyéhez közel, Taktakenézben is láttak szem nélküli állatot, és 20 kilométerrel arrébb, Tarcalon is találtak vak hódot. A három, szem nélküli hód egy nagyobb, genetikai rendellenességet hordozó populáció része lehet, ami nagyon elterjedt a térségben.

A szem nélkül született hódok többen is lehetnek, mivel lényegében a hód látás nélkül is jól boldogul. Az állatoknak nyárfán és vízen kívül nem sok mindenre van szüksége, természetes ellenségük pedig nincs. Az viszont probléma, hogy a szem nélküli hódok az autókat sem látják, így könnyen érheti őket balesetet.