Skip to content

A budapesti lányok tíz évvel tovább élhetnek, mint az észak-magyarországi fiúk

A budapesti lányok tíz évvel tovább élhetnek, mint az észak-magyarországi fiúk

Eurostat: A budapesti lányok tíz évvel tovább élhetnek, mint az észak-magyarországi fiúk

 

Uniós összehasonlításban Magyarország rossz helyzetben van.

A 2020-ban az EU-ban született lányok átlagosan 83,2, a fiúk 77,5 évig tartó életre számíthatnak – számolt az Eurostat. Ez pedig azt jelenti, hogy majdnem egy teljes évvel (0,9 évvel egész pontosan) csökkent 2019-hez képest a születéskor várható élettartam.

Az Eurostat ezt azzal magyarázza, hogy a Covid miatt abban az évben jelentősen megnőtt a halálozási arány – 2020-nak a legutolsó napjaiban lett elérhető az oltás, az pedig a 2020-as adatokba már nem került bele, hogy azóta a kontinens jelentős részét már beoltották, úgyhogy reménykedhetünk, hogy a vírus miatti halál kockázata végül sokkal kisebb lesz a 2020-ban születetteknek, mire annyit öregednek, hogy ők lesznek a leginkább veszélyeztetett korosztály.

Közzétették a régiókra bontott adatokat is. Ezekből kiderül, hogy a leghosszabb életre a korzikai lányok számíthatnak, ott 87 év a születéskor várható élettartam, de majdnem ugyanennyi, 86,7, illetve 86,4 év Spanyolországból a galíciai, illetve Görögországból az epiruszi lányok mutatója is.

A legrosszabb helyzetben az Északnyugat-Bulgáriában, Észak-Közép-Bulgáriában, valamint Északkelet-Romániában született fiúk vannak, ott 68,5, 69,1, illetve 69,3 év a várható élettartam.

Magyarországon a fiúk várható élettartama 73,1-ről 72,3 évre csökkent, a lányoké 79,7-ről 79-re. Regionális bontásban pedig óriási különbségek látszanak:

  • Budapesten a fiúknál 74,9 év a várható élettartam, a lányoknál 80,4 év,
  • Pest megyében 72,8, illetve 79,1,
  • a Nyugat-Dunántúlon 72,5 és 79,5,
  • a Dél-Dunántúlon 72,2 és 79,
  • a Dél-Alföldön 72,1 és 78,7,
  • a Közép-Dunántúlon 72 és 78,8,
  • az Észak-Alföldön 71,2 és 78,5,
  • Észak-Magyarországon 70,2 és 77,5.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti várható élettartam szinte pontosan ugyanolyan, mint a varsói és egy kicsit rosszabb a cseh országos átlagnál, az észak-magyarországi pedig a tizedik legrosszabb az egész EU összes régiója közül.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük