Veres elintézte. Repülhet a miskolci…

A városvezető a szerdai fórumon emlékeztetett, a 2019 őszén felállt, jelenlegi városvezetés a kezdetek óta eltökélt volt abban, hogy megoldja a helyzetet, mert ők is úgy gondolják, hogy Miskolc nem maradhat repülőtér nélkül.

Mint fogalmazott, számos tárgyalást követően most végre hosszú távú megoldást és jövőt tud kínálni a költözni kényszerülő miskolci repülőtérnek.

– A választásokat követően, április 5-én a Magyar Közlönyben megjelent a miniszterelnök aláírásával, hogy az általunk kinézett két helyrajzi szám alatt lévő területet kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a kormány. Ez egy komoly fegyvertény, és nagy segítség abban, hogy erre a problémára megoldást találjunk – jelentette ki.

Sikeres tárgyalások

A polgármester szerint ebben a városvezetésnek rengeteg munkája van, lobbiztak Szijjártó Péter külügyminiszternél, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternél és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél is.

„Köszönhetően a sikeres lobbitevékenységnek, bő tíz nap alatt sikerült elérni, hogy ez a terület kiemelt fejlesztési terület legyen, ami nagyban meggyorsíthatja a reptérlétesítés folyamatát” – hangsúlyozta Veres Pál.

Hozzátette még: segítséget tudnak nyújtani a repülőklubnak abban is, hogy az átmeneti időben legyen hely tárolni a reptérről leszerelt felszereléseket, köszönhetően annak, hogy sikeres tárgyalásokat folytattak Szirmabesenyő polgármesterével – ez a település a tulajdonosa ugyanis a repülőtér északi részének.

Ahogyan az ismert, a korábbi városvezetés még 2018-ban jelentette be, hogy nem hosszabbít szerződést a miskolci repülőteret üzemeltető Borsod Megyei Repülő Klubbal, a területet ugyanis eladja, és csupán a légimentés számára biztosítanának itt területet a jövőben. Ötvös Béla, a repülőklub titkára a fórumon köszönetet mondott a városvezetésnek azért, hogy lehetőséget teremtettek arra, hogy a miskolci sportrepülés ügye rendeződhessen.

Együtt mennek tovább

– Bíztunk önökben, és nem csalódtunk. Hálásan köszönöm a munkájukat a klub közössége nevében is. Mi az előző városvezetéstől csak elutasító szavakat, arroganciát kaptunk. Ezek után az életünkért küzdve néha nyilatkoztunk olyanokat, melyek önök számára sem lehettek mindig szimpatikusak, ezekért elnézést kérünk. Ugyan könnyes szemmel fogunk elválni a jelenlegi repülőtértől, de most már boldogan tudjuk majd álomra hajtani a fejünket, mert mutattak számunkra egy lehetőséget a folyatásra – hangoztatta.

A repülőklubosok a fórumon azt mondták, mindenben segíteni fogják a városvezetést, ahogyan az is segítette az ő ügyüket.

– Ez a bejelentés olyan a klub számára, mint amikor a teljesen zárt felhőzetet elkezdi átsütni a nap, és aztán a kis kék foltból egy egyre nagyobb kék ég vélik láthatóvá, ahogy a nap sugarai szépen felfalják a rossz időt. Miskolccal együtt most ráléphetünk arra az útra, aminek a végén ott az új repülőtér. Rengeteg a teendő, de szaktudásunkkal mindenben segítjük a várost, amire szüksége van – jelentette ki Bistei Viktor, a Borsod Megyei repülő Klub elnöke.

Minden szempontból megfelelő

Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere végül hozzátette, a Sajópetri mellett talált, megvásárolható terület repülésügyi szakemberek szerint minden szempontból alkalmas egy repülőtér számára, ráadásul az M30-as autópálya Miskolc déli lehajtójához is közel van.

– Természetesen most még nagyon a folyamat elején vagyunk, előszerződéssel rendelkezünk a vásárlásra, ezt követően jön majd a településszerkezeti terv módosítása, az engedélyezési, létesítési, kivitelezési tervek készítése, illetve maga a kivitelezési munkák. Ez hosszabb időt fog igénybe venni, körülbelül egy évet. Pillanatnyilag egy, a jelenlegi repülőtér kategóriájának megfelelő, tehát negyedosztályú, természetes talajú kifutóval rendelkező reptérrel gondolkodunk, a további fejlesztéseket pedig majd a jövőben rendelkezésre álló források függvényében tudjuk végezni – tette hozzá Badány Lajos.

 

Miskolci repülőtér kronológia
1931.
 – a jelenleg még működő reptér területét jelölik ki Miskolc város repülőterének, amit a motoros gépek és a Bükk-Mátravidéki Aeroklub vitorlázó gépei közösen használnak
1934. – A Horthy Repülőalap támogatásával vitorlázórepülő kiképzőközpont létesül Sajókápolnán, illetve egy leszállóhely Arnóton, így a vitorlázórepülés különválik a motoros és katonai képzéstől. A miskolci reptérre több új épületet is emelnek.
1938. – a II. világháború előtt a motoros kiképzés keretein kívül egy futárrepülő raj és a VII. Közelfelderítő Repülőszázad állomásozik a repülőtéren. Illetve a világháború alatt itt állomásozik az az 1. vadászrepülő ezred kötelékéből az 1/2. (’Ludas Matyi’) vadászszázad.
1939. – a repülőtér kiegészül egy könnyűbombázó repülőszázaddal
1942. – a Kassai Repülőakadémia egy évfolyama Miskolcra települ
1944/45. – Miskolcon állomásoznak a megszálló román haderő repülőgépei
1946. – a II. Világháború után a Közlekedési Minisztérium hatáskörébe kerül
1947. június 23. – A MASZOVLET elindítja a Budapest–Miskolc közötti rendszeres járatot, a főépületet felújítják, hogy a LI-2-es és IL-14-es típusú utasszállító gépek érinthessék a várost
1949. – A Kecskeméti Vadászrepülő Század Miskolcra települ JAK-9P gépekkel
1965. – megszűnik a Sajókápolnai repülőtér, így a sportrepülők is a repülőtér állandó használói lesznek, aktív motoros, vitorlázórepülő és ejtőernyős sportélet kezdődik
1969. – a MALÉV leállítja a belföldi rendszeres repülőjáratokat
1982. – hőlégballonos sportélet kezdődik a reptéren
1987. – a miskolci reptéren tartják meg a Szocialista Országok Műrepülő Versenyét
1990. – A Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) megszűnésével véget ér a repülőtér 59 éven át tartó katonai alkalmazása (addig a Börgöndi Csapatrepülő Parancsnokság tartalék reptere is volt)
1991. – a repülőtéri meteorológiai állomás felköltözik az avasra
1998. – a légtérszerkezet átalakítása során megszűnt a repülőtér ATZ és TIZ légtere (körzethatára). Az információs szolgálat illetékességi területe megszűnik, jelentősége csökken. A többi repülőtérhez hasonlóan a tulajdon rendezetlensége a miskolci repülőtértől is távol tartja a befektetőket, így fejlesztése leáll
2007. június 13. –  a Nemzeti Közlekedési Hatóság Polgári Légiközlekedési Igazgatósága soron kívül kiadja a Miskolci repülőtér részére a 2008. május 31-éig érvényes üzemben tartási engedélyt a légiközlekedéssel összefüggő tevékenységek végzésére
2007. – a Repülőtér a Miskolci Ipari Park részévé válik
2008. – Miskolc városa 15 évre bérbe adja a reptér jelenlegi területét a Borsod Megyei Repülő Klubnak
2015. – A miskolci repülőnapon Csöbör Katalin országgyűlési képviselő bejelenti, hogy a repülőtérnek 2019-ben költöznie kell.
2016. –  A három különböző helyrajzi számon bejegyzett területre vételi jogot szerez a Relays Kft.
2018. – A korábbi városvezetés bejelenti: nem hosszabbítják meg a repülőklub bérleti szerződését a 15 lejárta után
2019. – Borsod Megyei Repülő Klub bérleti szerződése lejár, és ezt a város nem kívánja meghosszabbítani, területén ipari park létesül
2020. – bár a klub bérleti szerződése lejár, az új városvezetés újra megköti azt, hogy a repülőtér további üzemeltetése biztosítva legyen, közben 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a város többször is egyeztetést kezdeményez az üzemeltető klubbal
2022. február – a sikeres tárgyalások után így Miskolc bejelenti: a területet értékesíti, oda befektető érkezik, ezért a reptér április 30-ával jelenlegi helyén megszűnik.
2022. április 27. – Miskolc vezetése közli a repülőklubbal, hogy megoldódhat a város repterének sorsa, Sajópetri határában találtak megvásárolható területet, ami minden szempontból alkalmas arra, hogy ott repülőteret alakítsanak ki.