Tekerj velünk: VeloTOUR 2022. május 11-14.
Promóciós kerékpártúra az osztrák-magyar határtérség legszebb kerékpárútjain.

Kelet-Stájerország, Wiener Alpen, Dél-Burgenland és Vas megye kerékpárturisztikai szervezetei és szakértői évek óta együtt dolgoznak, hogy az egyes desztinációk kerékpár útvonalait és kínálatát tartományokon és országhatárokon át összekössék. A térségek egyenként is prémium kategóriájú útvonalakkal rendelkeznek (Eurovelo 9 és 13, Paradies Route Südburgenland), de a térségi és európai kerékpáros turistákért való egyre keményebb versenyben a legjobbat kell nyújtani, mind az infrastruktúra, mind a szolgáltatások, mind az irányító és tájékoztatórendszerek tekintetében.

A VELOREGIO ATHU Interreg V-A projekt keretében az elmúlt négy évben több területen is fontos lépéseket tettek az osztrák és magyar partnerek, hogy a határtérség felzárkózzon Európa legkiválóbb kerékpáros régiói közé. Az útvonal-hálózat legszebb szakaszait, az azokon megvalósított fejlesztéseket és a szolgáltatói partnerhálózatot négy napos promóciós kerékpártúra keretében mutatjuk be, amelyre várjuk a magyar és osztrák kerékpárturisztikai szervezetek-, turisztikai és kerékpáros szaksajtó-, valamint a térségi döntéshozók képviselőit.

TEKERJ VELÜNK: VeloTOUR 2022 programtervezet

Május 11. szerda – Kelet-Steiermark, Feistritztal Radweg R8 (40 km)

Sankt Georgen – Stubenbergklamm – Stubenbergsee – Schloss Herberstein – Großsteinbach

Tekerj velünk: VeloTOUR 2022. május 11-14.-1

Vadregényes és nosztalgikus, így lehetne jellemezni az „Ausztria kertjének” is nevezett Kelet-Stájerországon keresztül, a Feistritz folyó völgyében futó kerékpárutat. Az út sűrű, zöld erdőkön át, a lenyűgöző Feistritz-szurdokon keresztül halad a romantikus Herberstein-kastélyig, majd a színes ApfelLandon (Almaország) keresztül Stájerország termál- és vulkánrégiójába érkezik.

Május 12. csütörtök – Wiener Alpen (51 km)

Mönichkirchen – Aspang Markt – Krumbach – Bad Schönau – Kirchschlag – Lockenhaus

Tekerj velünk: VeloTOUR 2022. május 11-14.-2

Túránkat az Eurovelo 9 legmagasabb pontján (967 m) Mönichkirchenben kezdjük, majd innen kényelmesen és biztonságosan leereszkedünk AspangMarkt-ba a Wechsel hegység lábához. Itt megtekintjük az Automobil Múzeumot, ami nemcsak a régi autók szerelmeseit hozza lázba. 2.500 négyzetméteren 120 gépjárművet állítottak ki, amelyeket 1888 és 1972 között gyártottak. Néhány nagyobb név, típus: BMW-Isetta, Messerschmitt, Felber-Möwe, Lloyd, Goggomobil vagy Elektromobil.

Utunkat a Bucklige Weltben (1000 domb vidéke) a Zöbernbach kerékpárúton folytatjuk Krumbachba, ahol betérünk a Krumbacherhofba. Ez az étterem és panzió a Wiener Alpen prémium kerékpáros fogadó kitüntetés büszke tulajdonosa. És aki ismeri a tulajdonos Andreas Ottnert, érti, hogy mivel érdemelte ki-e magas minősítést.

A Zöbernbach kerékpárúton tovább haladva elérjük Bad Schönau gyógyfürdőt. A Sconariumba betérve megismerjük a természetes szénsav világát, ami az ásványvízzel együtt érkezik a Föld mélyéről. Ez a természeti kincs tette Bad Schönaut egy különleges gyógyhellyé. Kirschlagban betérünk a Hotel Postba, ahonnan kávé és uzsonnát követően folytatjuk utunkat  Burgenland felé.

Május 13. péntek – Dél-Burgenland (52 km)

Heiligenbrunn – Moschendorf – Bildein – Eisenberg – Schandorf – Narda – Szombathely

Tekerj velünk: VeloTOUR 2022. május 11-14.-3

A Paradiesroute legfestőibb részeként a Weinidylle-ben az autentikus Dél-Burgenlandot fedezhetjük fel. Lágy dombok, gondozott szőlőültetvények és szívélyes vendégszeretet rejtezik a természetben és településeken. A Paradiesroute ezen szakasza váltakozva a Pinka-völgyi borút és az Eurovelo 13 (Iron Curtain Trail – Vasfüggöny) nyomvonalát követi, a Dél-Burgenlandi borvidéken és a Weinidylle Natúrparkon halad keresztül, ahol a jellegzetes pincéket már nem bor tárolásra használják, hanem hétvégi házként, nyaralóként kiadják (Kellerstöckl).

Határtalan kerékpáros időutazás vár ránk Heiligenbrunn történelmi pincenegyedében, itt készül az Uhudler bor ősi, direkttermő szőlőfajtákból. A Vas-hegyre feltekerve a Bor-kilátó (Weinblick) és díjnyertes vörösborok várnak. A térségi vendégfogadóiban (Buschenschank) kiadós, finom regionális ételeket és a Mehlspeiskuchl hagyományos esküvői süteményeit kínálják.

Bike by night Szombathely: A nap zárásaként egy esti kerékpártúra keretében Gothard Jenő, tudós nyomdokaiba lépve csillagokat kémlelünk, a Fő téren aláereszkedünk a római múltba és a KRESZ-parkban felfedezzük a város fölé magasodó Víztornyot.

Május 14. szombat – Vas megye: Szombathely és Kőszeg térsége (55 km)

Szombathely – Kőszeg – Cák – Bozsok – Rechnitz – Bucsu – Szombathely

Tekerj velünk: VeloTOUR 2022. május 11-14.-5

Szombathely és Kőszeg felfedezése két keréken garantált élményt biztosít. A két település között a kapcsolat 2000 évre nyúlik vissza, az egykori Savariát egy máig fennmaradt vízvezeték kötötte össze a Kőszegi-hegységgel, szállítva a friss ivóvizet Savaria polgárainak. Kőszeg Fő terén megállunk egy kávéra, majd a történelmi belvároson át irány a Kőszegi-hegység. Az Írottkő Natúrpark kerékpárúton felfedezzük Kőszeghegyalja ékköveit Cákot, Velemet és Bozsokot. Rohoncon a tófürdő felett magasodó Madártoronyból csodáljuk meg a pannon panorámát, majd Bucsun keresztül visszaereszkedünk utunk kiinduló pontjára.

A programon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a résztvevők száma limitált, a helyeket jelentkezési sorrendben töltik fel. Kérjük, részvételét legkésőbb április 29-ig (péntek) az online regisztrációs felület kitöltésével jelezze (A jelentkezés elfogadásáról a szervezők visszajelzést küldenek.)

A túrához kapcsolódni egy-egy napra is lehet.

A résztvevők az út során a Veloregio projekt ADFC bed & bike minősített szállásadóinál éjszakáznak, illetve teljes ellátást kapnak.

A résztvevők számára igény szerint e-bike-okat biztosítunk, amennyiben valaki nem szeretné a saját kerékpárját hozni, használni.

A napi szakaszok között a résztvevők és kerékpárok átszállításra kerülnek.

Kapcsolat: Savaria Turizmus Nonprofit Kft

velotour2022@gmail.com

Önkiszolgáló kerékpáros szervizpont Szombathelyen

A Veloregio projekt keretében önkiszolgáló kerékpáros szervizpontot alakítottak ki Szombathelyen a Tourinform Iroda mellett (Király u. 1), ahol egyébként kerékpárbérlésre is van mód. Így azok, akik két keréken szeretnék felfedezni a vasi megyeszékhelyet, a térséget, illetve Burgenlandot, azok a szombathelyi Tourinform Irodában teljes körű szolgáltatást vehetnek igénybe. Az iroda a hét minden napján nyitva tart. Az önkiszolgáló kerékpáros szervizállomás pedig 24 órában a kerekezők rendelkezésére áll: az önállóan elvégezhető javításokhoz biztosítanak szerszámokat, eszközöket. A szervizpont felszereltsége: csavarhúzó (lapos, csillag), imbuszkulcs készlet többféle méretben, torx-készlet többféle méretben, csillag-villás kulcs többféle méretben, állítható villáskulcs, küllőkulcs, gumileszedő, pumpa, keréknyomás-mérő. A szervizpont gyorsan népszerű lett a kerékpárosok körében, akik folyamatos használják a szolgáltatást.

Tekerj velünk: VeloTOUR 2022. május 11-14.-4

Szakaszfelelősök ügyelnek az útvonalakra

Útvonal-felelősök tartják karban a Veloregio-projekt keretében kialakított útvonalakat az Alpokalján. Ehhez a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szerszámkészleteket szerzett be, a felelősök pedig a velük megkötött szerződés alapján évente több alkalommal is végig járják két keréken az általuk vállalt útszakaszokat. A szakaszfelelősök ellenőrzési szempontrendszer alapján (osztrák partnerek által fejlesztett mobilapplikáció) jelentik a hibákat az útvonal fenntartóinak, vagy a területért felelős turisztikai szervezeteknek, akik pedig továbbítják az illetékes útvonalfenntartónak. Ha a hibákat helyben ki lehet javítani, akkor a szakaszfelelősök elvégzik szerszámkészlet segítségével, amelyek időjárásálló hátizsákokban állnak a rendelkezésükre. (Csavar megszorítása, pótlása egy útbaigazító táblán, a közlekedési táblát eltakaró faág eltávolítása stb.) Az útvonalakat felügyelő szakaszfelelősök munkája nagyon fontos, mert az ő segítségükkel biztosítható, hogy a Veloregio-útvonalak mindig akadályoktól mentesen, a lehető legmagasabb minőségben álljanak a kerékpározók rendelkezésére.